BestFloriFructeInmultirea plantelorLegumePolenizareaSeminte, rasaduriToate articolele

Importanța polenizatorilor

Albinele, bondarii, fluturii, gândacii și alte insecte, prin polenizare, de câteva milioane de ani sunt responsabili de existența a 90% din specile de plante de pe planetă, restul de 10% reprezintă plantele primitive, cele mai vechi, care se reproduc cu ajutorul vântului sau apei.

Polenizatorii ne fac un serviciu gratuit prin polenizare, ne asigură mare parte din hrana noastră (legume, fructe, nuci), susțin ecosistemele, ne produc resursele naturale (materii prime, uleiuri, fibre etc.), previn apariția eroziunii solului, captează carbonul în sol (prin fotosinteză plantele asimilează dioxidul de carbon din aer, fixează carbonul în sol și eliberează oxigen în aer), susțin fauna sălbatică și exemplele pot continua.

Pierderea habitatelor datorită monoculturilor, utilizării pesticidelor, defrișărilor, urbanizării, poluării, infrastructurilor de transport, exploatarea nesustenabilă a resurselor finite a planetei, au ca rezultat o reducere dramatică a biodiversității, numărul polenizatorilor scade de la un an la altul, dispar specii, iar aceste pierderi sunt ireversibile.

Ce putem noi face?

În primul rând schimbarea se poate face prin conștientizarea populației (pentru majoritatea problemele de mediu sunt eclipsate de cele cotidiene, de grijile zilnice), prin educația copiilor în acest sens, pentru generația actuală refugiată în lagărul digital, natura nu există.

Dacă aveti un teren, plantați arbuști, pomi, plante cu flori ce oferă nectar și polen polenizatorilor și insectelor, creați cât mai multă biodiversitate.

Ecologizarea urbană, să integrăm betonul, oțelul și sticla în spații verzi, parcuri, grădini.

Cumpărați produse de la micul producător, promovarea, susținerea acestora și asigurarea punctelor de desfacere a produselor locale, nu de la supermaketuri, a căror produse provin de la monoculturi intensive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.