AlbinaritFlori

Facelia – plantă meliferă și îngrășământ verde

Anul acesta ne-am extins grădina de legume de la țară, de la 1000 mp pe cât am cultivat vara trecută, la o suprafață de 4000 mp. Deoarece solul nu este prea prietenos cu noi, terenul se lucrează mai greu, are o textură lutoasă-argiloasă, am căutat soluții pentru îmbunătățire și a-i aduce un aport de humus, astfel încât solul să devină mai bogat în elementele nutritive necesare dezvoltării optime a plantelor. De doi ani folosesc muștarul, ca și cultură premergătoare pentru legume. În primăvară, pe lângă muștar am mai semănat lucernă, trifoi și facelia (varietatea Natra), plante folosite în agricultura ecologică în primul rând ca îngrășăminte verzi.

Le-am semănat manual, toate în aceași perioadă, muștarul și facelia au înflorit primele, deodată, după aproximativ două luni. Despre muştar am scris un articol mai demult, îl găsiţi aici https://gardenbio.ro/de-ce-sa-cultivati-mustarul-in-gradina-ecologica, aş dori acum să fac cunoscută această plantă minunată, cultivată prima dată în grădină, facelia (Phacelia tanacetifolia).

Facelia este folosită ca îngrăşământ verde tot mai des în Europa, în culturile ecologice. Provine din California şi Oregon, SUA, unde creşte spontan. Este un erbicid natural, sufocă buruienile, un excelent îngrăşământ şi fixator de azot,  masa vegetativă provenită de la sistemul radicular şi de la plantă, înglobată în sol, mai ales toamna, reprezintă echivalentul a 30 t de gunoi. Are un rol deosebit în rotaţia culturilor, de exemplu cultura faceliei este o metodă ecologică pentru întreruperea ciclului la sfecla de zahăr (la atacul de Rizoctonia) şi la cultura cartofului (reduce nematozii).

Nu are pretenţii faţă de sol, este rezistentă la boli şi secetă, durata de vegetaţie este de aproximativ 75 zile, din care perioada de înflorire poate ajunge la 40 de zile. Se poate semăna începând cu luna februarie (rezistă până la – 6 0C ) şi până în august. Eu am semănat în aprilie şi a înflorit în iunie. Semănată în iulie va înflori în septembrie. O consider ca fiind o plantă meliferă deosebită, producând mari cantităţi de nectar şi polen. Deoarece se poate cultiva în 2-3 cicluri, cu  perioadă scurtă de vegetaţie, din care jumătate reprezintă perioada de înflorire, se pot obţine rezultatele ca la culesul de salcâm, însă de două, chiar trei ori pe an. Mierea are culoarea celei de tei, un gust dulce, plăcut, cristalinizează greu, producţia de miere de pe un hectar de facelia poate ajunge la 600-1000 kg.

Şi nu în ultimul rând, facelia prezintă interes ca plantă furajeră, fiind bogată în proteine. Este folosită de crescătorii de animale ca furaj, fiind consumată cu plăcere de animale.

De dimineaţă până seara târziu, albine, bondari, fluturi cercetează stratul de culoare mov cu facelia, fiind o plăcere să priveşti şi să asculţi zumzetul albinelor, o terapie excelentă pentru stresul cotidian.

Straturile cu Phacelia Natra şi muştarStratul cu Phacelia Natra Florile de facelia atrag ca un magnet albine, bondari, fluturi Flori mov de facelia Pe lângă apis mellifera, o varietate mare de albine cercetează florile de facelia Albinele sunt atrase de polenul şi nectarul florilor de facelia Bondarii atraşi de polenul şi nectarul florilor de facelia Albinele cercetează intens florile de facelia Pe lângă albine şi bondari, stratul cu florile de facelia este vizitat de numeroşi fluturi

 

 

 

3 thoughts on “Facelia – plantă meliferă și îngrășământ verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.