Combatere bio dăunători și boliFloriToate articolele

Insecticid natural din margarete

Din margarete se obține pudra de piretrum, unul dintre cel mai uzual  pesticid natural, acceptat în agricultura ecologică.

Substanțele active din piretrum conțin neurotoxine puternice, toxice pentru insecte, moluște și arahnide. Celulele nervoase ale insectelor sunt de câteva zeci de ori mai sensibile la insecte decât la oameni și păsări.

Piretrul a fost utilizat cu mult timp în urmă ca insecticid natural, fiind cunoscut ca “pudra persană” și a fost adus în Europa în secolul al XIX-lea, fiind folosit cu succes în combaterea păduchilor, mai ales în rândul soldaților.

Piretrinele se folosesc și în ziua de azi la fabricarea șampoanelor pentru combaterea păduchilor.

Deși este un insecticid natural și combate cu success dăunătorii, printre care și afidele, folosirea în exces poate conduce la dezvoltarea rezistenței în timp a dăunătorilor. De asemenea, nu este un insecticid selectiv, eliminând și insectele benefice, prădătorii. De aceea, realizarea unui ecosistem stabil, un echilibru între dăunători și prădători, prin crearea biodiversității în grădină,  este o alegere mult mai prietenoasă cu natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.