Best 2Combatere bio dăunători și boli

Ploșnița roșie a verzei

Zilele acestea am avut noi musafiri nedoriti in gradina, in straturile de varzoase, lasand unele urme asupra frunzelor de gulii si varza. Este vorba despre plosnita rosie a verzei (Eurydema ornata L.), un daunator raspandit pe intreg teritoriul Europei, Americii si Africii, care poate produce pagube insemnate culturilor de  legume din grupa cruciferelor (varza, gulii, conopida, broccoli, mustar, rapita) si mai rar culturilor de cartof, cerealele, salata, sparanghel, telina sau diverse plantele medicinale.

Atat adultii cat si larvele inteapa si sug sucul celular din frunze de la plantele tinere, dar si din lastarii tineri si flori, in locurile atacate apar pete de culoare galbena-deschisa, iar dupa un timp tesuturile se usuca, dezvoltarea plantei avand de suferit.  Florile atacate de plosnita verzei cad, silicvele se deformeaza, iar plantele produc mai putine seminte si se maturizeaza mai repede, majoritatea fiind sterile.

Dezvolta una sau doua generatii intr-un an. Ierneaza in stadiul de  insecta adulta in frunzisul padurilor, sub resturile vegetale sau in scoarta copacilor. In primavara, in lunile martie-aprilie insectele ies din hibernare si paraziteaza prima data plantele crucifere din flora spontana, apoi trec pe culturile de varzoase. La 2 – 3 saptamani are loc imperecherea, in urma careia depun ouale pe frunze, tulpini sau silicve, pe doua randuri parelele, in grupe de 12, 24 sau 36, pana la 100 – 120 oua. Ouale au o perioada de incubatie de 1-2 saptamani, in functie de temperatura: o saptamana la 24 grade Celsius si pana la 2 saptamani la temperaturi sub 20 grade Celsius. Stadiului larvar dureaza 30 – 45 de zile, naparlind de 5 ori. In luna iunie apar primii adulti care pot da nastere la a 2-a generatie in iulie-septembrie.

In culturile intensive de varzoase se folosesc insecticide pentru combaterea acestui dauntator, dar in gradinile unde cultivam legume pentru consum propriu, cea mai simpla si ecologica metoda, cu un efort mic,  este sa le strangeti, ceea ce am facut si eu in gradina mea.

Plosnita verzei - Eurydema ornata Planta atacata de plosnita verzei Frunza de varzoasa atacata de plosnita verzei - inteapa si suge sucul celular din frunze

3 thoughts on “Ploșnița roșie a verzei

  • Singurele plante din gradina – si din sera – atacate de plosnitele rosii (unele chiar verzi…) au fost tufele de marar. Cate 20-30 pe o inflorescenta…

    Răspunde
  • Buna seara. Am observat ca frunzele rosiilor s-au răsucit. Ele sunt încă verzi, dar mi se par f rigide. Am văzut prin zona si niste musculite mici. E posibil ca ele sa fie cauza? Ce masuri sa iau? E ok maceratul din usturoi sau ce remediu îmi recomandati? Multumesc anticipat!

    Răspunde
    • Nu am avut pana acum aceasta problema la rosii. Daca rasucirea frunzelor este insotita de o decolorare a acestora, este posibil sa indice o lipsa de nutrienti in sol.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.