Dovleci de toamnă
Asa cum am scris in articolul anterior despre dovleci, inca de la sfarsitul lunii iulie m-am bucurat de primele soiuri organice care s-au putut recolta: Uchiki Kuri, Green Hokkaido, Blue Ballet si Spaghetti.
Din luna august s-a copt si Cinderella, iar pana la sfarsitul lunii septembrie sper sa ne bucuram si de soiul Twonga.
Uchiki Kuri, soi japonez, este foarte decorativ in gradina datorita culorii portocaliu intens, dimensiune mai mica, in jur de 1 kg. Il recomand si pentru gustul dulce cu aroma de nuca si pulpa mai moale, de culoare galbena.
Green Hokkaido, soi japonez, dimensiune medie, culoare verde inchis, pulpa de culoare portocaliu intens, mai consistenta, sfaramicioasa dupa ce se scoate de la cuptor si delicioasa.
Blue Ballet, dimensiune medie, pana la 2 kg, culoare gri-albastru, pulpa de culoare portocalie si dulce. Se pastreaza bine peste iarna.
Twonga, dimensiune de pana la 3 kg, culoare albastru-gri, foarte gustosi. Prefera locuri insorite si bine fertilizate, se recomanda cultivarea pe spalier pentru o buna circulatie a aerului.
Cinderella (in traducere Cenusareasa), culoare portocaliu, ajunge la 4-6 kg, recomandat pentru sucuri, placinta umpluta cu dovleac etc.
Spaghetti, culoare crem-galbui, oval-lunguiet, greutate 1-1,5 kg, pulpa de culoare galben deschisa, aceasta daca este fiarta este un bun inlocuitor al pastelor, dar se prepara si in alte feluri: copt, diferite mancaruri in bucatarie etc.
Pulpa de dovleac conţine betacaroten, vitaminele A, B, C şi E, saruri minerale, hidrati de carbon, fosfor, protide, fitosteroli, iar semintele sunt bogate in protide, lecitina, tirozina, peporezina si enzime.
Dovlecii contin antioxidanti , acestia combat radicalii liberi, ajuta la incetinirea proceselor de imbatranire, prevenirea cancerului, impiedica apariţia bolilor cardiovasculare. Se recomanda in cazul tulburarilor hormonale, in reglarea nivelului glicemiei din sange, iar continutul ridicat de betacaroten din dovleac are efecte antiinflamatoare, antioxidante si ajuta la prevenirea diabetului.
Datorita conţinutului bogat în magneziu, in fosfor si in zinc, semintele de dovleac sunt utile in mineralizarea oaselor si a dintilor.
Florile de dovleac contin lecitina, zaharuri si diverse enzime si sunt utile in problemele digestive. Semintele de dovleac ajuta la eliminarea parazitilor intestinali, ajuta vasele de sange, stimuleaza activitatea rinichilor si regleaza nivelul colesterolului.
Excelent, felicitarile mele sincere 🙂
Multumesc. Am gasit multe sfaturi utile si pe blogul tau, de care voi tine cont.
Fani dovlecii! Din pacate se hibridizeaza cel mai usor. Nu avem garantia semintelor pentru anu’ viiltor, decat daca recurgem la polenizare controlata.
Da, asa este, dovlecii se hibridizeaza foarte usor. Polenizarea controlata este mai greu de realizat, as recomanda si voi incerca, pentru obtinerea semintelor, plantarea la distante mari intre plantele din familia cucurbitacee.
Ce ai tu aici este incredibil! Nu sunt o fana a dovlecilor pentru ca nu-mi place gustul lor, dar trebuie sa recunosc ca arata nemaipomenit.
Multumesc pentru apreciere.