AlbinaritBestDiversePolenizareaToate articolele

Xylocopa violacea – cea mai mari albină din țara noastră

Zilele acestea, cu temperaturi mai degrabă de vară, parfumul delicat al florilor de citrice (lămâi, portocali, mandarini, kumquat ), cultivate la Gardenbio în spațiu protejat, a atras un polenizator inedit, Xylocopa violacea , albina tâmplar sau albina neagră, originară din Asia.

Iernile tot mai blânde din Europa au favorizat extinderea ariei albinei tâmplar, prezența acesteia fiind semnalată în ultimii ani până în Marea Britanie.

Denumirea provine de la faptul că îşi construiesc cuibul în trunchiuri de lemn, unde sapă tuneluri în care depun 10-12 ouă, câte un ou în fiecare celulă, în care au depozitat în prealabil o rezervă de hrană sub formă de polen. Aceste găuri sunt apoi căpăcite (închise) pentru protejarea pontei depuse, practică întâlnită la majoritatea albinelor solitare.

O generație nouă de adulți apare la sfârșitul verii, apoi iarna hibernează până în primăvară, iar în lunile aprilie-mai își părăsesc adăposturile pentru hrănire și împerechere.

Deși prezența lor uneori provoacă teamă, nu sunt deloc agresive, înțeapă doar dacă sunt provocate.

Pe lângă aspectul deosebit, ce stârnește admirație, albina tâmplar este și un polenizator benefic în grădină.

Ca o remarcă, am observat că albinele tâmplar au fost singurii polenizatori ce au vizitat florile de citrice, oferta de nectar și polen este foarte bogată în această perioadă, furnizată de florile de cireși, peri, meri, pruni, de care au fost atrase celelalte albine, precum și bondarii. Probabil, originile comune din Asia ale Xylocopa violacea și citricelor, au realizat de-a lungul timpului legături puternice ce se regăsesc în ADN-ul lor, moleculele chimice transmise prin parfumul intens al florile de citrice fiind recunoscute ușor de albinele tâmplar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.