Jurnal de grădină – iunie 2017
După sezonul de primăvară cu salată, rucola, creson, ceapă, ridichi, spanac, vara debutează cu legume proaspete tot mai multe, în grădina ecologică cu straturi înălţate. Astfel, în acestea se regăsesc soiurile consacrate în anii anteriori, cum sunt varza timpurie Red şi Golden Acre, brocoli Romanesco Italian, gulii Noriko, castraveţii Telegraph, cartofi Cosmos sau Robinta, cartofi dulci Bonita, ţelina Wiener Riesen. Totodată, şi-au făcut loc legume sau varietăţi noi. Testez pentru prima dată soiuri noi de oca, alune de pământ Tennessee Red şi Deep Black , turmenic, otricoli, naranjila, Dwarf Tamarillo. Tot la noutăţi aş puncta un soi interesant de mazăre, Blauwschokkers, de culoare mov cu flori superbe şi un strat cultivat cu un soi de grâu ancestral, White Sonora, pentru multiplicarea seminţelor.
Deşi timid apar primele roşii coapte, abia luna viitoare pot spune că începe sezonul plantelor iubitoare de căldură, tomate, vinete, ardei, pepeni galbeni şi roşii. Despre acestea, varietăţile pe care le cultiv, voi scrie pe măsură ce vor ajunge la maturitate.
Bineînţeles, şi în acest sezon sunt nelipsite florile companion din straturile cu legume, care, alături de insecte şi păsări, îmi însufleţesc şi colorează grădina, transformând-o în micul meu colţ de rai.
La început de vară încep să-şi etaleze superbele flori şi parfumul delicat salvia Nemorosa, Rose, Blue, cosmos Versailles, Rubin, gălbenele Bon Bon, lavanda Hidcote. Acestea oferă din belşug nectar şi polen, devenind un magnet pentru insecte. În curând vor înflori soiurile medaliate Fleuroselect de echinaceea Spirit Cheyenne şi nasturtium Orange Troika.
Anul trecut am scris despre zinnia Profusion, că îmi doream toate cele 6 varietăţi a celor de la Sakata. În această vară colecţia cu soiurile Profusion White, Apricot, Deep Apricot, Coral Pink, Fire, Yellow, Deep Salmon, Fire începe să-mi coloreze grădina cu minunatele lor nuanţe.
La capitolul boli şi dăunători nu am avut până acum probleme deosebite. Doar câţiva gândaci de Colorado pe cartofi, pe care i-am strâns uşor cu mâna şi câteva afide, de care se s-au ocupat imediat buburuzele şi larvele acestora.
Felicitari pentru tot ce ati realizat, e o gradina de vis! 🤗.
Ma puteti sfatui in privinta parapetilor de la straturi? Din ce i-ati facut si cati ani rezista? Nu putrezesc in contact cu solul?
Va recomand pe interior sa-i ardeti cu o flacara, astfel vor rezista mai multi ani. Depinde de esenta lemnului, stejarul rezista mai mult. Straturile din lemn de conifere va poate tine 4-5 ani.
Daaa!!! Superb!! Stiu ce munca implica traiul la curte, am si eu 10 ani de cand stau la casa si 3 ani de cand mi-am incropit o micuta gradina de legume de 5/5 mp, care a rodit de am dat si-n stanga si-n dreapta, nu stiu cum asa, ca eu habar nu am de copilit sau de stropit impotriva daunatorilor sau chestii de genul…..sapat si gunoi de grajd, atat. In 2018 vreau sa incerc cu straturi inalte si eu, doar ca am nevoie de un sfat, pe car nu l-am gasit nicaieri pe internet si cred ca ma puteti ajuta d-voastra. Eu nu prea am cu ce sa umplu aceste straturi ca am aruncat tot din curte fara sa ma gandesc ca, uite, acum erau bune cartoanele, lemnele putrede, frunzele uscate etc….Si daca incep de acum sa strang resturi vegetale, cartoane hai ca merg la la un hyermarket si poate ca primesc cateva, tot nu adun atat cat sa ridic 40-50 cm., mai scunde nu le fac, ideea este sa nu ma mai aplec atat de mult. Am avut si rumegus ramas de la constructia unei terase iar acum imi vine sa mor de ciuda ca am aruncat ca nestiutoarea, tot. Pot sa umplu cu pamant aceste straturi? Ce ma sfatuiti? Cu ce sa-l amestec din ce as putea cumpara de pe la magazinele astea de gradina, deoarece, dupa cum v-am spus nu am nici macar o frunza ratacita. Pamant am insa din belsug pe o tarla in apropiere pe care a fost porumb. Multumesc fumos!!!
Puteti pentru inceput sa umpleti straturile inaltate cu resturi vegetale apoi cu pamant. In timp, daca va faceti compost, puteti adauga in fiecare an cativa cm, cel mai important este primul strat de la suprafata, pe o adancime de 10-15 cm vietuiesc 3/4 din microorganismele atat de importante pt dezvoltarea plantelor. Primul strat cu care incepeti, cel cu resturi vegetale, se va transforma la randul lui in compost, deci isi va reduce mult volumul, astfel veti obtine suficient spatiu sa completati in urmatorii ani cu compost straturile inaltate. Succes !
O idee pentru straturile inaltate:
http://www.motherearthnews.com/diy/garden-yard/raised-garden-bed-zm0z12fmzhun#axzz2Q5v6NoQ1
Practic puteti sa va deschideti o gradina botanica, e de 1000 de ori mai frumos si inteligent ingrijita decat gradina botanica din bucuresti, care e cam in paragina. Dar cred ca e si munca de cel putin 8 ore pe zi, in fiecare zi… Wear sunscreen! Pot sa intreb unde e situata?
Multumesc mult pt. aprecieri, totusi ar trebui sa fim un pic mai modesti 🙂 . Aceasta gradina este prima pe care am realizat-o pt. a-mi produce legume ecologice necesare familiei. Am conceput-o in asa fel incat sa lucrez putin, astfel incat 8 ore pe saptamana sunt suficiente. Dar, de anul acesta lucram din greu, la noua noastra ferma ecologica de familie, principiile pe care le aplicam aici speram sa fie o sursa de inspiratie pt. altii. In curand vom posta si detalii despre Ferma Gardenbio situata in localitatea Hideaga, Maramures.
Foarte frumos si interesant. Felicitari
Multumesc.
La ce inaltime fata de sol aveti cubul de 1m3? Multumesc
Banuiesc ca va referiti la straturile inaltate, cu forma de dreptunghi 🙂 (L x l = 3 m x 1,2 m) . Inaltimea lor este de 40 cm.
Aveti o minunatie de gradina! Felicitari pentru tot ceea ce faceti acolo. Am o nedumerire cum irigati fiecare strat, am vazut ceva tevi de apa in apropierea straturilor, dar nu prea inteleg cum faceti, aveti la fiecare in parte? Ne puteti imprumuta si noua o schema?
Multumesc si spor la munca!
Am un sistem de udare prin picurare la fiecare strat. La fiecare strat am 4 linii de furtun, cu orificii pentru picurare din 30 în 30 de cm. Alimentarea o fac dintr-un bazin de 1000 l cu apă dintr-o fântână, cu o pompă submersibilă de 0,5 bar. Iarna golesc instalatia de apa pentru a o proteja de îngheţ.
Oare bazinul este sub pamant sau deasupra? Ar fi ok daca mi-as face unul sub pamant? E oare suficient de calda apa sau e necesar sa fie deasupra?
Spuneti ca instalatia nu o scoateti iarna, deci tevile nu se crapa de la frig (goale fara apa)?
Bazinele le tin deasupra, nu le-am ingropat. Daca le-ati ingropa ar fi avanatajul iarna ca nu va ingheata, dar apa o folositi foarte rar iarna. Daca le tineti ingropate, apa ar fi mai rece. Ar fi recomandat ca apa sa nu fie prea rece cand udati, mai ales vara cand este foarte cald.
Tevile crapa cand au apa in ele, daca instalatia este golita de apa nu o sa aveti probleme.
Si tevile de la fiecare strat, sunt unite intre ele prin pamant, pt ca aici imi este neclar, se vad in fotografii doar cate o teava care alimenteaza stratul, dar legatura cu celelalte straturi nu o vad si am banuit ca e pe sub pamant
Da, asa este, legatura este prin pamant, pentru a putea tunde gazonul dintre straturi.
Multumesc tare mult pentru informatii!Va felicit pentru tot ceea ce faceti si va doresc sa aveti putere de munca si recolta bogata!
Succes si numai bine !
Superb cred ca e prea putin spus , se vede dragul de ceea ce faceti , va multumim ca ni le impartasiti si noua , avem ce invata din fiecare cuvânt scris de dvs. si din fiecare fotografie .Recolte frumoase si sanatoase va doresc . Veronica
Mulţumesc. Numai gânduri bune şi din partea mea pt. dvs 🙂
Ar fi foarte util dacă, prin rotaţie, in diverse locaţii din ţară, s-ar organiza periodic o şcoală pentru instruirea celor care doresc să-şi amenajeze o mică gardină ecologică. Poate chiar o forma de instruire prin corespondenţă sau pe internet, acum este posibilă organizarea unei şcoli la distanţă.
Da, aveţi dreptate, tot mai multă lume îşi doreşte să-şi cultive legume ecologice şi proaspete în propria grădină, iar o astfel de iniţiativă ar fi oportună şi binevenită.
Felicitari!Cuvintele mele ar fi de prisos, aici e multa munca, daruire, inspiratie dar si ,,.ceva meserie”Pentru ca sunt o iubitoare de flori si tanara pensionara, din aceasta primavara am inceput sa-mi dezvolt timid si pasiunea pt gradinarit.Desi sunt nascuta la tara nu prea inteleg ce inseamna mucilirea la plantele de gradina. Va rog sa fiti amabil si sa dezvoltati putin ideea, stiu ca se practica la pomi, vita de vie, arbusti etc.M-am mutat de curand din oras( unde aveam doar o minigradina30mp) si practicam mai mult gradinarit pe verticala si in etape succesive, insa in noua locatie desi am mai mult teren cred ca anul acesta risc sa nu obtin ..recolta scontata” pentru ca pamantul e cam lutos nisipos si sarac in humus.Am plantat pomi, vita de vie, arbusti care s-au prins inca din toamna radacinoaselor le place se pare insa pentru ardei, gogosari chiar daca am mai imbunatatit solul nu sunt prea grozavi. Va rog sa-mi spuneti ce soi de mazare este cea de pe pergole-cred ca e mazare nu? Imi place mult gradina dvs. si cred ca de la anul daca imi va permite sanatatea si bugetul, am sa fur putin din varianta pe care o expuneti, pentru a-mi usura munca.Multumesc si spor la gradinarit!
Mulţumim pt. aprecieri. Am scris despre mulcire acest articol http://gardenbio.ro/avantajele-mulcirii-straturilor-din-gradina. Sper să vă ajute.
Este soiul de mazăre Blauwschokkers. Voi scrie un articol despre varietăţile de mazăre pe care le cultiv. În grădina de la ţară anul acesta am cultivat mai multe soiuri interesante.
Să va bucuraţi de o gradină sănătoasă şi frumoasă 🙂 Numai bine !