Ce este bio?

Când alegeți un produs, dacă doriți să fie ecologic, acesta trebuie să aibă menționat pe ambalaj unul din cuvintele ecologic, eco, bio sau organic, alături de logo-ul specific.

Termenul „organic” îl găsiți la produsele  agroalimentare din tările anglo-saxone (Marea Britanie, SUA, Canada, Australia). De exemplu, eu am comandat semințele ecologice de la magazinul on-line din UK www.organiccatalogue.com, unde produsele sunt etichetate „organic”.

În țările germanice (Germania, Austria) termenul folosit este ökologisch, iar denumirea „bio”  se folosește în context de marketing, pentru a arăta că produsul este certificat ecologic.

In Italia, Ungaria, Romania termenul folosit este „bio” sau „ecologic”. În Romania, pe sigla de certificare scrie „Agricultura Ecologică” , cu prescurtarea „ae”.

Eticheta trebuie să conţină următoarele informaţii:
– referire la producţia ecologică;
– logo-urile;
– numele și codul organismului de control;
– organismul de certificare care a emis certificatul de produs ecologic.

ue sigla Romania produse agricultura ecologica Bio-Siegel reprezinta etichetarea germana Germana, Belgia, Olanda si nordul Italiei bio franta zrt
Uniunea
Europeana
Romania Germania Germania, Olanda, Belgia si nordul Italiei Franta Elvetia

Așadar, ecologic, eco, bio sau organic înseamnă același lucru, sunt produse realizate în conformitate cu legislația în domeniu, certificate de o instituție autorizată și trebuie să îndeplinească următoarele cerințe:

 • este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic;
 • este interzisă utilizarea substanțelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari;
 • este interzisă utilizarea iradierilor;
 • solul pe care se cultivă nu trebuie să conțină substanțe chimice timp de mai multi ani, înainte de a începe producția organică;
 • producătorii certificați trebuie sa țină o evidență scrisă a operațiunilor de zi cu zi;
 • inspecții inopinate ale organismelor de certificare sau ale autorităților.

Din păcate, multi comercianți încearcă prin diverse strategii de marketing, să inducă consumatorului ideea că produsele pe care le promovează sunt ecologice. Am întalnit des cuvintele „natural” sau „produs 100% natural” pe diverse etichete de produse sau combinații de cuvinte în care apare un cuvant „bio” sau „eco”. Se pare că au succes cu aceste tehnici de manipulare, deoarece în Romania consumatorul încă nu este educat pentru a ști ce consumă și nu se documentează înainte de a pune în coș un produs. De exemplu, am dorit sa achiziționez un furaj pentru pui de o zi, cu ingrediente cât mai sănătoase, din păcate nu am găsit, în schimb pe ambalaje producătorii se lăudau cu sloganul „produs 100% natural”, precum și cu mărci de produs în care apare frecvent „bio” sau „eco” combinat cu alte cuvinte. Însă pe etichete, apar ingrediente cu prescurtarea OMG, adică produse modificate genetic, o condiție de bază ca produsul să fie ecologic este sa nu contina OMG. 

Multe legume, fructe, mai ales cele din import, sunt etichetate ca fiind naturale, dar sunt pline de chimicale și pesticide. Chiar și produsele noastre autohtone, cumpărate de la țărani, nu mai sunt  ce au fost cândva, când se folosea gunoiul de la animale ca îngrășământ, se săpa manual și foloseau semințele proprii. Mulți folosesc ierbicide pentru buruieni, pesticide pentru bolile și dăunătorii plantelor, de multe ori în supradoze, semințe hibrizi pentru producții mai mari dar fără gust și cu un conținut scăzut de vitamine și minerale. În ciuda acestor incoveniente, totuși recomand produsele noastre, deoarece încă suntem prea săraci să ne permitem tratamentele ce se aplică la produsele din import, care sunt tratate uneori săptămânal, iar pentru ca legumele, fructele să fie cât mai proaspete multe săptămâni pe rafturile hipermaketurilor, acestea sunt ceruite sau gazate cu diferite substanțe.

O agricultură ecologică este sustenabilă, în concordanță cu legile naturii, nu împotriva lor, presupune aplicarea unor principii cum ar fi transformare resturilor vegetale în compost, folosirea îngrășământului natural de origine animală, folosirea sistemului de rotație al culturilor, colectarea apei de ploaie și folosirea acesteia pentru irigație, asocierea plantelor, mulcirea, folosirea semințelor tradiționale, realizarea unei biodiversități,  respectul pentru mediu etc. Eu practic ca hobby grădinăritul ecologic, aici am scris un articol despre cum puteți să vă bucurați de o grădină ecologică cu legume proaspete și sănătoase https://gardenbio.ro/cum-sa-va-produceti-legume-ecologice-suficiente-pentru-o-familie-intr-o-gradina-de-100-mp/

Motivul pentru care se consumă tot mai multe produse bio este în primul rând conștientizarea efectelor nocive pe care îl au îngrășămintele chimice și pesticidele asupra organismului uman, prin acumularea acestora în organism dealungul anilor cu efecte nocive asupra sănătății. Produsele astfel certificate reprezintă noua tendință pentru o viață sănătoasă în armonie cu natura.

3 thoughts on “Ce este bio?

 • Sunt fermecata de ceea ce faceti. Desi am aproape 50 de ani si nu am facut agricultura pana anul acesta cand din dorinta de a lua o gura de aer proaspat dau o fuga pana la gradina. Ei… dar cand vad ce minunatii faceti ma apuca asa o dorinta de a cultiva si eu legume dar nu stiu cu ce sa incep. Imi dau timp pana anul viitor sa studiez si sa invat dar cu ce sa incep?
  Multumesc

  Răspunde
 • Foarte interesant si util. Va multumesc pentru asta . Astept cu nerabdare sa mai citesc noutatile in materie pe care le veti afisa . Respect .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.