FloriPlante companionPolenizareaToate articolele

Asclepias tuberosa, planta fluturilor

Asclepias tuberosa, denumită și planta fluturilor, este o plantă perenă originară din America de Nord, ce aduce un strop de culoare vibrantă și viată grădinii, remarcându-se prin florile sale portocalii, care înfloresc din iunie până în septembrie.
Asclepias tuberosa prezintă rezistență la temperaturi scăzute, trecând ușor peste iernile din țara noastră.
Pe lângă faptul că reprezintă o sursă de frumusețe și ne încântă privirea, planta mai este și un magnet pentru polenizatori, mai ales fluturi și albine, îmbogățind astfel biodiversitatea grădinii.
Acestea au motive întemeiate să mi-o doresc în grădină, dar ce m-a determinat să comand semințele de la johnnyseeds.com, în urmă cu ceva ani, a fost povestea fascinantă a plantei.
Asclepias este singura plantă pe care fluturii monarhi (Danaus Plexippus) își depun ouăle și singura sursă de hrană pentru omizile acestui fluture. Fluturele monarh este renumit pentru fenomenul uimitor de migrație din toamna fiecărui an, din nordul, centrul Statelor Unite și sudul Canadei, către Florida și Mexic, parcurgând distanțe de până la 5000 km.
Asclepias produce glicozide cardiace, o toxină prin care se apără de dăunătorii ierbivori, dar în același timp, omizile de fluture monarh, au dezvoltat rezistență la toxină și se hrănesc cu această plantă, asimilând toxina, ce va constitui o armă redutabilă de apărare a fluturilor adulți în perioada migrației, ținând astfel la distanță prădătorii, cum sunt păsările. Uimitor este și faptul că omizile știu să mai facă un lucru extraordinar, respectiv să crească concentrația de glicozide cardiace la un nivel mai mare decât cel regăsit în planta ce produce toxina.

Albină atrasă de nectarul florilor de Asclepias
Asclepias tuberosa denumită și planta fluturilor
Fluture monarh fotografiat la o expoziție de fluturi din Germania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.