Busuiocul
Busuiocul (Ocimum basilicum) face parte din familia Lamiaceae. Este o plantă aromatica originară din Asia. Legenda spune că a crescut pe locul unde Imparatii Constantin si Elena au descoperit Sfanta Cruce. In gastronomie este considerat regele mirodeniilor. Exista mai multe varietati de busuioc cu arome diferite, planta conține un număr variabil de uleiuri volatile (sau uleiuri eterice). Soiurile cultivate de mine sunt busuioc organic Red Ruben si Lemon. Busuiocul Lemon are un continut mare de citral, dandu-i aroma specifica de lamaie.
Este o planta medicinala cu multe calitati benefice sanatatii:
– are proprietati antiinfectioase si antiinflamatorii;
– contine antioxidanti care combat radicalii liberi, eliminand toxinele din organism (previne aparitia cancerului);
– foarte bun la digestie: afectiuni gastrointestinale, ulcer gastric, colite de fermentatie, colici intestinali;
– are efect energizant: combate oboseala;
– ajuta sistemul nervos, stari de despresie.
Pe langa avantajele terapeutice este un bun companion in gradina BIO, in special pentru rosii, dar si pentru ardei, fasole, varza, sfecla, patrunjel, sparanghel. Rosiile vor fi mai gustoase daca se planteaza busuioc langa ele. Alunga mustele, tantarii dar atrage fluturii.
Nu am vazut plante gen „salbatic” precum usturoiul ursilor de exemplu. Noi mancam „pesto” din busuioc cu usturoi si cu ceva nuca si branza pisate pe paine. Eventual cu un strop de ulei de masline extravirgin. E bun si ca sos pentru legue la abur dar modificat un pic.
Este o idee interesanta.
Pozele sunt de o calitate ireprosabila. Eu folosesc busuiocul in special la prepararea pizza.