CerealeFloriLegume

Prima recoltă de amarant

Amarantul este una dintre cele mai vechi plante, cultivată cu mii de ani în urmă de către incași și azteci. Era alimentul de bază pentru aceste popoare, reprezentând până la 80% din consumul caloric. Aztecii îl considerau o hrană sacră, semințele erau amestecate cu sânge și se ofereau ca ofrandă zeilor. Odată cu invadarea spaniolă din America Centrală și Mexic, s-au distrus culturile de amarant, folosirea în ceremoniile sacre era considerată de spanioli un ritual păgân. Unele popoare considerau amarantul planta nemuririi, legendele spun că cei care consumau pâine din seminţele de amarant trăiau chiar şi 300 de ani.

Datorită multiplelor sale avantaje, amarantul este considerat cultura viitorului.  Este ușor de cultivat, ieftin, creşte foarte repede, semințele reprezintă  o excelentă sursă de proteine, chiar şi fiert îşi păstrează un conținut ridicat de minerale, este ușor de gătit,  are o productivitate foarte ridicată, sunt soiuri de la care se poate recolta de la o singură plantă până la 1 kg de seminţe ( 500.000 de semințe). Frunzele sunt bogate în calciu şi fier şi se pot folosi ca un bun înlocuitor al spanacului. 

Există peste 70 de specii de amarant, cu inflorescențe în diferite culori, de la roșu la mov, verde și galben. În prezent o întâlnim atât ca plantă de cultură, dar și ca plantă decorativă în grădini.

Primăvara devreme am semănat primele răsaduri de amarant , iar după ce a trecut riscul îngheţului, le-am plantat într-un strat din grădina de la ţară. Plantele s-au dezvoltat foarte repede, au atins o înălţime chiar de 2 m, iar din luna iunie au început să dezvolte inflorescenţe. Din luna august s-au putut recolta primele seminţe de amarant.

Anul acesta am cultivat 3 soiuri: Golden Giant, Dreadlocks şi Love Lies Bleeding. Golden Giant este o varietate cu inflorescenţe galben-aurii, ce creşte până la 2 m. Dreadlocks dezvoltă inflorescențe plângătoare, în nuanțe de roșu-vișiniu,  poate fi cultivată și ca plantă ornamentală în grădini. Love Lies Bleeding atinge o înâlțime de până la 1,5 m, cu inflorescențe plângâtoare lungi de culoare verde, foarte decorative.

Plicurile cu semințe de amarant, cultivat în primăvară

Răsaduri de amarant Stratul cu amarant (dreapta) in gradina de la tara Amarantul se dezvolta foarte repede Amarantul Golden Giant incepe sa infloreasca Stratul cu amarant Amarant Golden Giant, floarea soarelui si dovleci in gradina de la tara Amarant Dreadlocks Amarant Love Lies Bleeding (green amaranth) Amarant Golden Giant Inflorescente de amarant Prima recolta de seminte de amarant Recolta de seminte de amarant Golden Giant Recolta de seminte de amarant Dreadlocks Recolta de semințe de amarant Love Lies Bleeding (green amaranth)

 

 

4 thoughts on “Prima recoltă de amarant

 • Aveti o gradina foarte frumoasa. Am o intrebare: ce diferenta este intre asa numita quinoa si amarant?…..De unde putem procura seminte pentru cultura proprie?
  Multumesc

  Răspunde
  • Multumesc. Semintele le-am luat de pe rareseeds.com. Diferente majore nu pot spune ca sunt, ambele se cultiva la fel de usor si au aceleasi origini. Voi prezenta intr-o postare viitoare soiul de quinoa cultivat in gradina de la tara anul acesta, astfel o sa va dati seama mai bine de diferentele intre cele doua plante.

   Răspunde
 • Incantator , foarte frumos ,cuvintele nu sunt de ajuns la ceea ce faceti ,multumim ca ne aratati si noua aceste frumuseti,f iecare planta are secretul ei de la plantare pana la recoltare , dvs. le stiti foarte bine , sunteti un exemplu bun pentru noi care ne e draga gradina .Recolte frumoase si cu gust in aceasta toamna.
  Veronica

  Răspunde
  • Multumesc pt. apreciere. Va doresc si eu sa va bucurati de o gradina frumoasa !

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.