De ce bio?
Beneficiile unei alimentatii bio asupra sanatatii organismului sunt numeroase. In primul rand, produsele bio contin cu peste 50% mai multe vitamine si minerale decat produsele cultivate intensiv, tratate cu pesticide.
Desi ca aspect comercial fructele si legumele din hypermarket-uri arata mult mai bine, cele bio sunt incomparabil mai sanatoase si mai gustoase.
Majoritatea fructelor si legumelor din import se culeg verzi, pentru a se transporta pe distante mari, uneori mii de km, acest lucru influentand calitatea lor prin lipsa gustului si aromei (nu acumuleaza suficiente zaharuri, vitamine, minerale) .
De asemenea, poluarea rezultata de la mijloacele de transport a acestor produse, de multe ori de pe alte continente, are efect pe termen lung asupra planetei prin efectul de sera. De exemplu, pentru transportul unui camion de capsuni din Spania in Romania, iarna, se consuma aproximativ 1000 litri de combustibil.
Fructele si legumele din hypermarket-uri par proaspete o perioada mult mai lunga, deoarece sunt tratate cu o serie de conservanti (E 230 Difenilfenol, E 231 Ortofenilfenol – conservanti artificiali impotriva mucegaiurilor, E233 Tiabendazol – fungicid pentru suprafata fructelor, Morfolina – ceara speciala intalnita mai ales pe coaja merelor, utilizata pentru aspectul comercial, protectie la putrezire si considerata foarte periculoasa de OMS).
In urma unui studiu realizat de Agentia Europeana pentru Securitatea Alimentara (EFSA) s-a stabilit ca peste 60% din legume si peste 30% din fructele din piata contin pesticide. Cinci dintre substantele cel mai des intalnite duc la aparitia cancerului si afecteaza sistemul hormonal.
Impactul utilizarii pesticidelor in culturile intensive este extrem de daunator asupra ecosistemului, pe termen lung . Imidaclopridul si clotianidinul, produse de compania Bayer si tiametoxamul, produs de Syngenta, folosite la tratarea semintelor inainte de germinare, se adauga in sol sau se pulverizeaza pe plante. Comisia Europeana a propus interzicerea celor trei pesticide , dupa ce Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a declarat ca acestea expun albinele melifere la „riscuri ridicate, acute”. Declinul albinelor este unul din efectele cele mai vizibile si evidente ale unui model esuat de agricultura industriala, care contamineaza mediul si distruge cei mai inteligenti si naturali aliati ai fermierilor – polenizatorii. Albert Einstein afirma ca “Daca albinele ar disparea de pe Terra, omenirea ar avea aceeasi soarta in patru ani.” Se referea la rolul albinelor ca polenizatori ai culturilor entomofile şi totodata la realizarea unor productii agricole mai mari si mai sanatoase, care nu ar fi posibile in absenta polenizatorilor. Plantele ale caror flori sunt bogate in nectar si polen prezinta un grad sporit de atractivitate pentru albine. Atunci cand culeg nectarul si polenul florilor, acestea realizeaza si polenizarea plantelor respective.
Cele mai cunoscute pesticide sunt fungicidele, insecticidele si ierbicidele. Cu toate ca este toxic pentru mediu si are repercursiuni majore si asupra sanatatii noastre, consumul mondial de pesticide este in continua crestere. In prezent producatorii acestor pesticide ne asigura acum ca ele nu prezinta riscuri pentru sanatate si mediu. In 1948, chimistul Paul Hermann Müller a primit premiul Nobel pentru descoperirea eficacitatii a DDT – ului ca otrava contra diferitelor insecte. Eficient si ieftin, a fost folosit pe scara larga timp indelungat. Mai tarziu insa s-a constatat ca DDT-ul este foarte toxic pentru organisme, pasari , viata acvatica, avand o legatura stransa cu aparitia cazurilor de cancer si afectiunile sistemului reproductiv.
In anii 70-80 a fost interzisa utilizarea acestuia, dar este atat de persistent incat in 2005, la 33 de ani de la interdictia de a mai fi folosit, 85% din probele de lapte testate de Departamentul de Agricultura din Statele Unite inca aveau urme detectabile de DDE in ele ( un derivat al DDT-ului).
Linistea guvernelor, bunastarea si agricultura depind de utilizarea pesticidelor in culturile intensive, hrana multa si ieftina pentru toata lumea, dar de o calitate inferioara.
In iulie 2003 au fost retrase de pe piata 81 de pesticide, desi au fost declarate anterior ca sigure. Ne intrebam atunci cat de siguri putem fi la pretentiile producatorilor ca acestea nu prezinta riscuri pentru sanatate si mediu pe termen lung.
Potrivit Agentiei Americane de Protectie a Mediului, 90% din fungicide, 60% din ierbicide si 30% din insecticide reprezinta un potential risc de cancer, rapiditatea cu care s-a dezvoltat aceasta boala cu siguranta are legatura si cu aceste chimicale din mancare.
In concluzie “De ce bio ?” : sanatate, bucuria de a trai, dezvoltare durabila si protejarea mediului inconjurator.