Best 2FloriPlante companion

Gălbenelele – companioni perfecți în grădina ecologică

Gălbenelele (Calendula officinalis) sau filimica, cum mai este cunoscută la noi, sunt plante anuale ce își au originea în Europa de Sud și Africa de Nord. Denumirea ei provine din latină, de la cuvântul calendae, care înseamnă prima zi a lunii, sugerând faptul că planta înflorește toate lunile anului, mai ales în flora spontană, cu ierni blânde. O altă semnificație a cuvântului calendae este și „micul ceas”, care se pare că are legătură cu închiderea florilor înainte de ploaie, fiind un bun ghid pentru prognoza meteo. În Anglia se mai numește și „pot marigold”, deoarece petalele florilor au fost de-a lungul secolelor un bun ingredient în supe și tocănițe.

La noi, ele își etalează florile de culoare galben-portocaliu din primăvară până la începutul iernii, suportă temperaturi scăzute, chiar și până la -4 0C , rezistând astfel la înghețuri ușoare.

Gălbenelele sunt ușor de cultivat, nu au pretenții ridicate față de apă, cerințele față de lumină sunt moderate și tolerează orice tip de sol, cu un pH de 7-7,5.  Se seamănă din luna februarie-martie, după 6-12 zile germinează, iar la 30-50 zile de la răsărire începe înfloritul. Planta atinge înălțimi de 40–80 cm, cu ramificații bogate, pubescentă (acoperită cu peri mici, fini) și miros balsamic puternic.

Pe lângă faptul că este o plantă rustică decorativă în grădină, mai este cultivată și în scopuri medicinale sau în industria cosmetică.

De asemenea, gălbenelele sunt excelenți companioni în grădina ecologică pentru beneficiile aduse la legumele cultivate. Mirosul lor specific atrage o serie de insecte benefice, cum ar fi buburuzele, chrysopa, albinele și respinge dăunători, printre care musculița albă,  gândacul de sparanghel, nematozii. Se plantează alături de roșii, ardei, vinete, vărzoase, fasole, cartofi, castraveți, dovleci.

Gălbenelele atrag muștele din familia Syrphidae, prădători naturali ai păduchilor, larvele lor pot consuma în 1-2 săptămâni până la 700 de păduchi de frunză. Insectele adulte se hrănesc cu nectar, polen şi cu secreţia zaharoasă a afidelor şi a ciupercilor.

S-au creat mai multe cultivaruri, dintre care mai des întâlnite sunt Fiesta Gitana – culoare portocaliu, crem, galben, înălțime 30 cm, Geisha Girls – portocaliu, 60 cm, Touch of Red – galben, portocaliu, crem, 40-50 cm etc.

În grădina mea am plantat gălbenele Acker, cu flori mici de culoare galben-orange, înălțime de 30 cm, se dezvoltă mai mult pe orizontală,  Orange, cu flori mari de culoare portocaliu intens, cu dezvoltare viguroasă, atingănd înălțimea de 80 cm și Neon, cu flori duble, comestibile, de culoare portocaliu strălucitor, cu o înălțime de până la 70 cm.

Gălbenelele Orange atrag insectele benefice - Scaeva pyrastri Gălbenele Orange Gălbenele Orange
Gălbenele Orange în strat Gălbenelele Acker, atracție irezistibilă pentru insectele din familia Syrphidae - Sphaerophoria scripta Gălbenele Acker Gălbenele Acker Gălbenele Acker și crăițe Gălbenele Acker companioni în stratul cu mazăre Karina Gălbenele Neon Gălbenele Neon Gălbenele Neon companioni la praz și țelină Gălbenele Neon companioni la legumele din strat

Găbenele companioni în strat la mazăre Rondo, salvie și mangoldRecoltă de semințe de gălbenele pentru anul viitor

2 thoughts on “Gălbenelele – companioni perfecți în grădina ecologică

  • Un articol foarte bun si un blog fabulos, felicitari! Eu anul acesta m-am confruntat cu un atac mare al Puricelui negru al rapitei, ati avut probleme cu asa daunator, si daca da, cum ati reusit sa-l combateti? Mentionez ca s-a intamplat in special la varzoase.

    Răspunde
    • Problema afidelor o rezolvam cu buburuzele. De fiecare data dupa invazia afidelor apar coloniile de buburuze care le devoreaza. Daca folositi tratamente chimice si monocultura aceasta varianta pe care o folosim noi nu are nicio sansa. Aici gasiti un articol despre rolul buburuzelor in gradina ecologica http://gardenbio.ro/de-ce-sa-aveti-bubureze-in-gradina/

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.