FructeInmultirea plantelor

Înmulțirea căpșunilor

Capsunii fac parte din familia rozaceelor si sunt de 2 feluri: remontant (au fructe din iunie pana toamna tarziu) si care fructifica o singura data. Soiurile remontante produc mai putine capsuni, dar produc pe o perioada mai lunga, iar cele care fructifica o singura data produc multe fructe intr-un timp scurt, de regula la sfarsitul primaverii, inceputul verii.

Anul trecut am plantat in septembrie stoloni de capsuni atat remontanti cat si care fructifica o singura data, iar anul acesta am avut o recolta buna. Cei care fructifica o singura data nu sunt foarte aromati, in schimb au avut fructe mari.

Cei remontanti au inceput sa rodeasca de o luna si au o aroma placuta.

Anul acesta, in primvara, am achizitionat cateva soiuri de capsuni organici de pe www.organiccatalogue.com. Desi au ajuns mai greu, deoarece stolonii de capsuni nu-i livreaza in Romania (doar semintele), pana la urma m-a ajutat cineva stabilit in Anglia si capsunii au ajuns la mine in sera, in ghivece. S-au prins repede si au rodit cam la o luna, o luna jumatate. Gustul capsunilor organici nu se compara cu niciun soi de capsuni pe care l-am cunoscut pana acum. De aceea, acum am plantat in gradina stoloni din cateva soiuri de capsuni: Cambridge Favourite, Elegance, Cupid, Pegasus si Symphony.

Inmultirea se face foarte usor, se taie stoloni de la capsuni si se planteaza in sol, de regula in august-septembrie. Plantarea in toamna garanteaza recolta anul viitor, fata de plantarea in primavara cand nu se obtin capsuni doar foarte putini. Distanta la care am plantat este de 50-60 cm intre plante. Foarte important ca radacinile in formare de la stoloni sa faca priza cu solul, pentru a se prinde si sa-i asigurati o umezeala constanta.  Eu am folosit crengi tocate pentru mulcirea capsunilor, avantajele fiind: asigura umezeala (solul se usca de la soare prin evaporarea apei), crengile tocate asigura un PH usor acid necesar in cultura capsunilor, nu cresc buruieni, iar dupa un timp se transforma in compost.

Stoloni de capsuni

Stoloni de capsuni prinsi - dau frunze noi

Soi de capsuni remontanti - recolta din iulie pana toamna tarziuSoi de capsuni remontanti - recolta din iulie pana toamna tarziuSoi de capsuni remontanti - recolta din iulie pana toamna tarziu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.