Arbori, arbusti decorativi

Pyracantha

Pyracantha este un arbust decorativ spinos, vesnic verde, face parte din familia Rosacee (impreuna cu trandafirul si macesul) si  il regasim in Sud-Estul Europei si al Asiei.

Frunzele verzi tot timpul anului, florile albe si parfumate, precum si fructele care rezista pe toata perioada iernii, o recomanda ca una din cele mai frumoase si colorate plante din gradina de iarna.

Inaltimea acestuia poate ajunge pana la 6 m, fiind recomandat si pentru gardurile vii, deoarece se poate tunde usor, fara sa sufere.  Pentru stimularea infloririi , toaletarea se face in primavara.

Infloreste la sfarsitul primaverii si inceputul verii , florile sunt de culoare alba si au un parfum discret foarte placut, reprezentant o sursa buna pentru nectar. Acestea atrag albine, fluturi, stimuland astfel polenizarea legumelor din gradina ecologica. In toamna, florile se transforma in fructe mici si rotunde, de culoare rosie, galbena sau portocalie, dispuse in ciorchini, amare si astringente la gust. Soiurile din gradina mea au culoare rosie si portocalie si reprezinta o sursa buna de hrana pentru pasari in timpul iernii.  O gradina ecologica fara pasari este ca o zi fara soare, pe langa faptul ca acestea transfoma gradina intr-un paradis de sunet si culoare, reprezinta si un ajutor pentru gradinari, acestea hranindu-se cu larvele si insectele daunatoare.

Fructele de pyracantha sunt usor otravitoare, deoarece contin glicozide cianogenice si pot cauza probleme gastro-intestinale. Totusi, zdrobite si spalate sub jetul de apa se pot folosi, mai ales in jeleuri, dulceturi si gemuri.

Pyracantha nu este pretentios la tipul solului, dar are nevoie de un sol bine drenat, mult soare pentru o inflorire abundenta si o udare regulata in perioade de seceta prelungita (recomand mulcirea).

 Se inmulteste usor, primavara sau toamna, prin butasi, direct in gradina sau in ghivece, pamantul trebuie sa aiba umezeala constanta si se recomanda ca fertilizator compostul.

Fructele de pyracantha sunt foarte decorative pe toata durata iernii

Fructele de pyracantha reprezinta o sursa de hrana pentru pasari in timpul ierniiPyracantha cu fructe portocalii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.