Bondarii – cei mai buni polenizatori
Chiar de la sfârșitul lunii februarie, început de martie, în condiții de temperaturi scăzute de până la 5 grade Celsius, vânt sau cer înnorat, bondarul este primul polenizator care se trezește din hibernare și își începe activitatea de vizitare a florilor. Cea mai răspândită specie din țara noastră este Bombus terrestris.
Femelele de bondari, singurele supraviețuitoare peste iarnă, își depun ouăle în cuiburi construite în subteran, abandonate de șoareci, orbeți sau cârtițe, dezvoltând colonii de 300-400 membri ce se vor hrăni cu nectar și polen, având o contribuție semnificativă la polenizarea culturilor (tomate, vinete, ardei, dovleci, pepeni, castraveți, căpșuni etc), arbuștilor și pomilor fructiferi (meri, peri, pruni, cireși, piersici, zmeuri, muri, afini, coacăzi. agriși etc.) din martie până în octombrie.
De asemenea, bondarii au un rol important la polenizarea multor flori sălbatice, native, permițându-le să se reproducă prin semințe, aceste specii de plante reprezintă baza unor lanțuri trofice complexe, ce oferă hrană pentru insecte, păsări și mamifere.
Bondarii polenizează prin vibrare, dând foarte repede din aripi produc un zumzăit prin care desprind cantități mari de polen, această practică dovedindu-se cea mai eficientă metodă de polenizare.
Raza de acțiune a bondarilor nu depășește 1 km, în medie aceasta este de 500 – 600 m, astfel că zonele în care activează o colonie de bondari trebuie să fie susținută de suficiente flori ce conțin nectar și polen, pentru asigurarea necesarului de hrană.
Agricultura mecanizată bazată pe monoculturi, utilizarea pe scară largă a pesticidelor (mai ales a neonicotinoidelor), urbanizarea, au contribuit la pierderea biodiversității și implicit la un declin major al acestor polenizatori.
Putem să ne implicăm în salvarea bondarilor, prin sensibilizarea publicului larg, iar cei care dispun de o grădină pot planta plante prietenoase cu polenizatorii în general, iar florile acestora să ofere nectar și polen din primăvară până toamna târziu.
La Gardenbio, printre legume, arbuști și pomi fructiferi se regăsesc o mulțime de flori ce asigură hrana insectelor benefice și polenizatorilor, anuale (cosmos, cărciumărese, crăițe, floarea soarelui, cleome, titonia, verbină…), perene (echinaceea, rudbeckia, lupin, gălbenele, dalii …) precum și plante aromatice (lavandă, rozmarin, salvie, busuioc, cimbrișor, mentă, oregano, isop, roiniță, busuioc, chives)
Bondarii nu sunt agresivi, ei înțeapă doar în condiții de autoapărare, iar înțepătura este mai puțin dureroasă.