Goji – cel mai puternic antioxidant
Acum vreo 3 ani am plantat in gradina un arbust de goji, mai mult din curiozitate. Anul acesta a inceput sa creasca rapid si sa dezvolte multe ramuri subtiri si arcuite , care din luna iulie infloresc neincetat si produc aceste fructe.
L-am plantat intr-un sol argilos, cu expunere la soare, fara o ingrijire speciala si pot spune ca nu este pretentios deloc.
Ca si o curiozitate, goji este un arbust care face parte din familia Solanacee, unde regasim rosiile, vinetele, ardeii si cartofii. In primul an nu rodeste, creste 0,5m/an, florile sunt hermafrodite, avand nevoie de polenizare (albine, fluturi, etc.) . Fructele sunt mici, alungite, dulce-acrisoare si au culoare rosu-portocaliu.
Goji are origini in China, Tibet si India, fiind cultivat pentru calitatile exceptionale in mentinerea sanatatii si incetinerea procesului de imbatranire.
In urma studiile efectuate s-a constatat ca goji este cel mai puternic antioxidant.
Antioxidantii sunt substantele ce apara organismul de efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Radicalii liberi duc la distrugerea celulei, imbatranirea si chiar moartea ei. Cantitatea scazuta de antioxidanti este responsabila de aparitia a 80% din boli cum ar fi: cancer, ateroscleroza vasculara, boli cardio-vasculare, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, alergii de diferite tipuri, parodontoze, viroze respiratorii recurente, sterilitate, etc.
Alte proprietati ale acestui fruct:
– are efect energizant;
– incetinesc procesul de imbatranire prin continutul mare de antioxidanti;
– imbunatateste memoria;
– reduce colesterul si trigliceridele;
– ajuta circulatia sangelui;
– imbunatateste acuitatea vizuala prin componentele beta-caroten si zeaxantina;
– puternic efect antiinflamator(recomandate în artrită, psoriazis).
– intaresc sistemul imunitar datorita continutului de polizaharide. Polizaharidele normalizeaza presiunea sangvina, reduc nivelul de colesterol, actionand ca si antiinflamator. Aceste zaharuri pot inhiba cresterea tumorilor.
– au efect anticonstipant.
Fructele goji se consuma de regula sub forma de fructe uscate, dar si proaspete, ca ingredient in salate, supe, ceai, prajituri, sucuri, vin etc.
Am avut si eu 2 arbusti. Acum nu mai traieste decat unul. E mic si amarat. La anul face trei ani. Mi-ai dat ceva sperante cu postarea asta… Sa inteleg ca poate voi avea noroc anul viitor, nu?
De cand am acoperit in jurul arbustului cu folie si piatra decorativa, s-a dezvoltat foarte bine. Practic este o mulcire, care se poate realiza si cu crenji tocate, frunze, scoarta macinata, astfel se va mentine umiditatea solului si planta se va dezvolta mult mai bine.
ati gresit cu el !!!!!plantat la soare ! ca si o salcie plingatoare se face ! nu ne pretentios !!!!