Cresonul
Cresonul (Lapidium Sativum) sau in denumirea populara hrenita, face parte din familia brasicacee, alaturi de mustar. Este planta cu cea mai scurta perioada de germinare, semanat pe sol, eventual acoperit cu un strat fin de pamant nisipos si udat bine va germina in 2-3 zile, iar in 10-15 zile se poate recolta, cand are 4-5 cm. Este suficient un strat de 4-5 cm grosime de pamant de calitate buna pentru semanarea cresonului si poate fi cultivat usor in gradina, in casa, in tavite, ghivece etc.
Cresonul are nevoie de umbra, umiditate si nu se recomanda temperaturi ridicate, deoarece dezvolta rapid tulpina florala.
Frunzele de creson sunt usor picante, piperate si au aroma asemanatoare cu hreanul. Se folosesc in stare proaspata in salate iar semintele pot fi folosite ca si condiment.
Cresonul are origini in Orientul Mijlociu, iar egiptenii il foloseau datorita calitatilor sale pentru sanatatea organismului.
Este bogat in vitamina C, uleiuri carotenice (acestea le confera gustul piperat) si minerale.
Exista mai multe soiuri (Winter, Olympus, Watercress, Morrocan etc), cel cultivat de mine este creson organic Fine Curled.
In pozele postate, cresonul a dezvoltat tulpini florale deoarece l-am pastrat pentru seminte. Voi completa cu poze postarea dupa urmatoarea semanare si rasarire.