Jurnal de gradina

Grădina de la țară în iunie

Munca depusă în primăvară, pentru realizarea grădinii de la țară, pot spune acum că a meritat din plin, plantele s-au dezvoltat viguros, iar grădina, pe lângă legumele pe care încep să le recoltez, este un excelent loc de relaxare.  Plantele companion cum ar fi limba mielului, gălbenelele, crăițele colorează grădina, dar au și rol de protejare contra dăunătorilor.

Așa cum am descris în primul articol despre cum am realizat grădina de la țară, efortul cel mai mare a fost pentru îmbunătățirea solului existent în vechea grădină, cu pământul fertil adus din pădure pe straturile conturate.  Acesta, dar și o vreme generoasă în luna mai și iunie, cu ploi multe și temperaturi ridicate, au transformat grădina de la o zi la alta, astfel că visul meu din iarnă, când îmi făceam planurile pentru cultivarea plantelor și soiurilor noi, a devenit realitate.

În grădină nu lipsesc varietăți a legumelor de bază, cum ar fi roșiile (Pink Elephant, Reisetomate, Topaz, Black Russian, Abu Rawan, Japanese Black Trifele, Gold Medal), ardeii (Jubilanska, Sweet Pimiento Salsa, Yolo Wonder, Jimmy Nardello Italian, Yellow Monster, Quadrato d’Asti rosso), gogoșarii, vinetele (Rosa Bianca,  Black Beauty, Rotonda Bianca Sfumata, Cambodgian Green Giant, Kamo, Casper, Bangladeshi Long) și castraveții (Boston Pickling, Miniature White, Spacemaster).  Ca să nu plictisesc cu o enumerare prea lungă, m-am rezumat la menționarea a câtorva varietăți, lista este mai lungă, dar pe viitor voi puncta soiurile interesante, care mi-au lăsat o impresie plăcută, așa cum am descris soiul favorit din acest an, castraveții Telegraph. Aceste legume au fost acompaniate de plante benefice, cum ar fi usturoiul, ceapa și prazul, care le protejează de boli, dar și de plante companion care țin la distanță dăunătorii, printre care busuioc, salvie, gălbenele, crăițe, limba mielului etc.

Țelina Gigant Prague, Wiener Riesen, sfecla roșie Rhonda, Fuer Kugel, Bulls Blood, plantate devreme din răsad s-au dezvoltat foarte bine, iar sfecla am recoltat-o încă de la începutul lunii iunie.

Experimentarea de soiuri și plante noi, în condițiile climatice de la noi, reprezintă o provocare pentru mine. Aș remarca varietățile de vinete heirloom Cambodgian Green Giant, cultivate în Cambodgia, Kamo, soi tradițional din Japonia sau roșiile Japanese Black Trifele, tot din Japonia, care se pare că vor fi favoritele de anul viitor din grădină.

De asemenea, în grădină se regăsesc plante noi pe care mi le-am dorit să le testez anul acesta.

Topinamburul, recomandat pentru diabetici datorită conținutului mare de inulină, s-a dezvoltat bine până acum, iar la toamnă sper sa recoltez primii tuberculi.

O altă plantă interesantă, pe care am cultivat-o, este yaconul, originară din America de Sud, perenă, puțin pretențioasă, cu frunze verzi foarte mari și flori galbene, seamănă cu topinamburul și este înrudită cu floarea soarelui. Deși a avut nevoie de o perioadă de acomodare după ce am plantat-o în strat, începe să se dezvolte, iar la toamnă, când atinge o înălțime de 1,5-2 m, produce două tipuri de rădăcini, tuberculii pentru consum și mugurii din care vor crește viitoarele plante.

Am dedicat un strat pentru 3 soiuri de amarant, Golden Giant, Dreadlocks, Love-Lies-Bleeding, care au atins deja 1-1,5 m și au început sa înflorească. Tulpina acestora este destul de fragilă, la vânturi mai puternice se poate rupe, de aceea am protejat-o cu câțiva araci. Golden Giant atinge chiar și 2,5 m, iar de pe o plantă se pot recolta până la 0,5 kg de semințe de amarant.

Tot un strat am alocat pentru anghinare, soiul Green Globe, o plantă perenă, care din al 2-lea an dezvoltă frunze tulpinale alternative, iar în vârful fiecărei ramificaţii se formează câte o inflorescenţă mare, globulară, cu flori de culoare violacee. A început să dezvolte frunze viguroase, iar dacă se protejează peste iarnă, planta poate produce mulți ani. Deoarece planta are nevoie de spațiu mare, am plantat într-un strat de 6 x 1,2 m doar 6 plante, iar pe margini acompaniate de limba mielului și scorzonera.

Quinoa Brightest Brilliant, un soi ce atinge doar 50-60 cm, începe să înflorească și se pare că se aclimatizează bine la condițiile de la noi.  Stratul unde am cultivat quinoa, l-am împărțit cu sparanghelul, care după ce am plantat răsadurile și un debut timid, începe să se dezvolte, iar dacă va trece peste iernile de la noi, din al 3-lea an se pot recolta primii lăstari pentru consum. Soiurile de sparanghel sunt Mary Washington, soiul tradițional cel mai cultivat în SUA, de peste un secol și D’Argenteuil, unul dintre soiurile cele mai apreciate în Europa, remarcându-se prin mugurii de culoare roz deschis.

După ce anul trecut am cultivat cu succes muștarul și am avut prima recoltă de semințe de muștar, în acest sezon am semănat într-un strat soiul Zlata. Acesta începe să înflorească și să producă primele silicve, semințele recoltate le voi folosi pentru germeni pe timpul iernii.

Tot la capitolul plante noi, anul acesta am cultivat rutabaga (Swede Lomond) și napul turcesc (turnip) White Globe. 

Pozele de mai jos le-am făcut la începutul lunii iunie, acum plantele sunt mult mai dezvoltate. Sper la începutul lunii iulie să scriu un nou articol, cu celelalte plante pe care nu le-am amintit, cu imagini mai de actualitate și cu noutățile din grădina de la țară.

Straturi cu morcovi, ceapa, sfecla, galbenele, cartofi, amarant Brocoli, gulii, ardei , ceapa pt. arpagic, rosii Straturi morcovi cu sfecla, ceapa cu telina, fasole cataratoare, rosii Grădina de la țară la început de iunie Grădina de la țară la început de iunie Gălbenele Neon, companioni în stratul cu legume Ceapă, țelină și gălbenele Grădina de la țară la început de iunie Grădina de la țară la început de iunie Straturi cu amarant, cartofi, sfecla, morcovi si ceapa Limba mielului și gălbenelele companioni în straturile de legume Gălbenele - companioni benefici pentru grădina de legume Grădina la început de iunie Strat cu sfeclă roșie Fuer Kugel și Rhonda


Grădina la început de iunie Floarea soarelui semănată după grădina de legume, bucuria albinelor la înflorire Strat cu morcovi Red Cored și ceapă Sturon
Strat cu Physalis - fructe gustoase și sănătoase Vinete Rosa Bianca și ceapă Ceapă Stutgarten Riesen, un soi cu dezvoltare viguroasă Ceapă Stutgarten Riesen Grădina de la țară la început de iunie Fasole pitică Royalty, cu păstăi mov Straturi cu cartofi mov și fasole pitica Royalty Fasole Royalty, un soi deosebit, cu dezvoltare viguroasă și păstăi delicioși Fasole pitică Triomphe de Farcy, soi heirloom
Salată Mazăre Oregon Sugar Pod Rutabaga - SWEDE Lomond Nap turcesc (turnip) White Globe Anghinare acompaniată în strat de limba mielului Strat cu anghinare și scorțonera Stratul cu amarant Amarant Golden Giant Amarant Golden Giant începe să înflorească Amarant Love-Lies-Bleeding Quinoa Sparanghel Mary Washington Sparanghel D'Argenteuil Muștar Zlata Strat cu topinambur Strat topinambur

16 thoughts on “Grădina de la țară în iunie

  • Buna.
    Imi puteti spune , va rog, cum udati?
    Multumesc.

    Răspunde
  • M-ati lasat fara cuvinte. Gradina asta e un vis! Ar trebui sa faceti cursuri, sa ne invatati pe toti cum sa facem! Cata munca e inglobata in frumusetea asta? Cati oameni muncesc aici?

    Răspunde
    • Multumesc pentru cuvintele frumoase. In masura in care voi avea timp, experienta mea in gradinarit va fi impartasita pe acest blog prin articolele pe care le scriu. Am lucrat 3 persoane, eu, soția și soacră-mea 🙂

      Răspunde
  • Felicitari pt grdina este foarte frumoasa.Vreau sa va intreb daca nu ati avut probleme cu melcii anu asta?

    Răspunde
  • Felicitari, o gradina in care se vede ca s-a muncit mult si s-a depus suflet,pasiune si nu in ultimul rand cunostinte de horticultura.
    O vara minunata va doresc cu spor si roade bogate.

    Răspunde
    • Multumesc, la fel iti doresc si tie Vasile, sa te bucuri din plin de roadele gradinii tale. Iti urmaresc cu drag si eu articolele blogului tau. Succes si multa sanatate iti doresc !

      Răspunde
  • Felicitari!!!
    Arata intr-un fel…Dumnezeiesc! Superb!

    Răspunde
  • Și eu am plantat muștar…Cum ați recoltat semințele ?

    Răspunde
    • Dupa ce se coc silicvele, le-am desfacut si am recoltat semintele din ele.

      Răspunde
  • Sparanghelul a-ti facut rasad din seminte?Sau a-ti cumparat „crowns” parca asta era termenul?

    Răspunde
  • O superbitate G.B, a-ti reusit sa faceti dintr-un spatiu mort, o superbitate de gradina, o ordine militareasca.
    Ce pot sa va spun decat felicitari si la cat mai multe plante frumoase si sanatoase.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.