Combatere bio dăunători și boliCompostul

Urzica – insecticid, fungicid și îngrășământ în grădina ecologică

Urzica este raspandita pe tot globul, mai putin in sudul si centrul Africii si in regiunea Arctica, este o planta cunsocuta din vechime, denumirea provine din cuvantul latin urere (a arde – arsurile simtite pe piele) si este intrebuintata inca din antichitate in scopuri medicinale si casnice.

Desi in culturile agricole intensive este considerata buruiana, avand o mare putere de inmultire (semintele dispar dupa aproximativ 44 de saptamani), urzica are multiple utilizari. Ceaiul de urzica este foarte benefic pentru organism, impotriva bolilor si infectiilor, tonifica, vitaminizeaza, samponul de urzica se recomanda pentru eliminarea matretii, urzica se recomanda in retete culinare (in trecut se spunea ca este mancarea saracului), din radacini se vopsesc fibre naturale in culoarea galbena, tocata si amestecata cu malai se ofera ca hrana la pasari pentru stimularea ouatului.

Nu in ultimul rand, urzica joaca un rol important in gradina ecologica, fiind folosita ca insecticid, fungicid, ingrasamant si accelerator in procesul de compostare. Urzica este bogata in azot, potasiu, calciu, fier, fosfor,  in microorganisme, oligoelemente, complex vitaminic (A, B2, C, K), stimuleaza cresterea plantelor, le creste rezistenta la boli ca mana, rugina, fainarea, combate daunatori, printre care paduchii si paianjenii.

Extractele de urzica sunt cele mai folosite in gradina ecologica. Modul cum se prepara acestea il gasiti aici: Prepararea extractelor vegetale prin fermentare, pentru gradina ecologica.

Solutia obtinuta se pulverizeaza seara pe plante, ca insecticid, fungicid, ingrasamant foliar sau se uda direct pe sol. Pentru accelerarea procesului de compostare este recomandata sa se foloseasca solutia concentrata, nediluata cu apa.

Preventiv, impotriva bolilor si daunatorilor, se poate stropi zilnic, pana la o saptamana, iar ca ingrasamant se poate aplica regulat la intervale de 2 saptamani.

In lada de compost, se pot pune si urzici, acestea isi vor aduce aportul de nutrienti in compost si va ajuta la accelerarea compostarii.

Urzica este foarte utila in gradinaritul ecologic: insecticid, fungicid si ingrasamant

10 thoughts on “Urzica – insecticid, fungicid și îngrășământ în grădina ecologică

  • Bună ziua, se poate stropi și vita de vie cu maceratul de urzici? Și cind și de cite ori?
    Mulțumesc mult.

    Răspunde
    • Se poate stropi si vita de vie, întărește sistemul imunitar al plantei. Puteti stropi de 2-3 ori pe luna.

      Răspunde
  • Eu cred ca am făcut o greșeală ….. apa in care am fiert urzicile după ce sa răcit am turnat-o la flori……oare le usucă ???

    Răspunde
  • Am crezut ani de zile ca e o poveste roză cu urzicile…Anul acesta a fost primul an în care am folosit maceratul de urzici cu un succes absolut remarcabil. Am și uitat de topsin și mana a devenit istorie spre marea noastră bucurie.

    Răspunde
    • Și eu am făcut prima oară extract de urzică anul acesta și am pus la roșii, ardei, trandafir pitic, mușcate, dovlecei. Sunt în primul an de exprimentat cu grădinăritul. Dovleceii înfloreau de 1 lună și le tot cădeau florile înainte de a lega rod. În aceeași săptămână în care am aplicat la sol extractul de urzică florile nu au mai căzut și am văzut primii dovlecei în formare. Mușcatele aveau frunzele cam palide și imediat s-au colorat într-un verde închis și paraziții care începuseră să le dea târcoale au dispărut. Ultimele răsaduri de roșii puse (aveau cam 2 săptămâni) erau încă în adaptare și după urzică s-au colorat în verde închis și au prins viteză la înfrunzit și înflorit. Trandafirașul părea să fie încercat de rugină și să sufere de lipsă de apă sau nutrienți și după tratament a început să dea o mulțime de lăstari noi, frunzele s-au colorat în verde cu nuanțe roșiatice spre margini. E minunat. Îmi pare rău că n-am cules mai multe urzici și că nu m-am apucat mai din timp să fac asta. Am fost prea prinsă de făcut răsaduri și transplantat, ca să apuc să citesc și să aplic despre tratamente. Dar mă bucură mult cea ce văd.

      Răspunde
  • Am citit numeroase articole despre tratamentul legumelor cu solutii naturale, ex.urzica, etc. fara chimicale. Sunt intrutotul de acord sa mancam legume sanatoase, legume bio – romanul este foarte inteligent, din batrani mostenim astfel de metode de tratament pt.ca inainte in vreme nu existau atatea chimicale, acum acestea sunt prin toate magazinele, si,din pacte, consumam legume din supermarket-uri cu chimicale.
    Metoda de tratament bio a legumelor este foarte foarte sanatoasa.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.