FructeVita de vie

Prima recoltă de struguri din acest an

Anul acesta, in primavara, am renuntat la ajutorul specialistilor si am taiat prima data via, asa cum am citit prin carti. Mi-am facut curaj dupa ce am aflat ca vita-de-vie iarta orice greseala la taiere, fiind o planta vivace, foarte rezistenta si se reface cu usurinta. Singura greseala ce nu iarta este taierea butucului :).

La taieri trebuie respectate doua principii: se limiteaza cresterea in inaltime (este foarte vivace, se dezvolta rapid) si sa se tina cont ca vita-de-vie rodeste pe lastari de un an crescuti pe lastari de doi ani. De asemenea, cu cat taierea este mai severa, cu atat vom avea struguri mai frumosi, mai mari, dar o recolta mai mica.

Pe langa cele doua taieri de fructificare, cand au inceput sa se coaca strugurii am indepartat frunzele din zona ciorchinilor pentru a favoriza coacerea, acumularea de zaharuri in boabe.

Deoarece vita-de-vie are nevoie de umezeala constanta in primii ani, pana isi dezvolta radacinile, am mulcit cu scoarta de copac si crengi tocate. In cautarea apei, la maturitate, radacinile pot ajunge pana la 8-10 m, iar in zonele secetoase si pana la 25 m.

Am stropit-o de 3 ori cu zeama bordeleza (considerat produs ecologic) , cu zeama de urzica si extract de alge marine (ingrasamant foliar).

Am plantat soiuri rezistente la mana si fainare: Palatina, Nero, Favorit, Esther, Bianca, Afuz Ali. Unele soiuri au 2 ani altele 3 ani vechime .

Palatina: galben-auriu, mediu-viguros, boabe mari, crocante, dulci, foarte timpuriu, soi cu cerinte minime si rezistenta la inghet;

Nero: negru-albastrui, viguros, boabe mijlocii, semitimpuriu, gust placut, aroma de muscat;

Bianca: galben-verzui, viguros, boabe mijlocii spre mari, crocante, dulci, timpuriu, soi productiv, cu cerinte minime si reistenta buna la ger;

Esther: negru-albastru inchis, viguros, boabe mijlocii spre mari, crocante, foarte timpuriu, productiv.

Prima recolta de struguri am avut-o deja in aceasta luna. S-au copt soiurile timpurii si semitimpurii: Palatina, Nero, Bianca.

In toamna aceasta imi propun sa pun 3-4 kg de compost la fiecare butas de vita-de-vie.

Struguri Palatina

Se coc strugurii :)Struguri NeroStruguri PalatinaStruguri PalatinaStruguri Struguri EstherStruguri PalatinaStruguri dulci :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.