LegumeRotatia culturilor

Avantajele cultivării mazărei în grădină

Mazarea de gradina (lat. Pisum sativum, eng. Pea, ger. Gemusserbse, fr. Pois, it. Pisselo ) face parte din familia Fabaceae.

Este originara din Asia Mica si Asia Centrala si a fost cultivata în antichitate de greci si romani in sudul Europei, de unde apoi s-a raspandit în tot continentul. In tara noastra este adusa prima data in secolul al XVII-lea. In anul 1906 Clément Denaiffe a descris cca. 200 de soiuri de mazare.  Exista 2 categorii de mazare, mazarea furajera (Pisum arvense) si mazarea de gradina, cultivata pentru boabele verzi (Pisum sativum). Cultura de mazare a cunoscut o dezvoltare intensa dupa 1960 ca urmare a dezvoltarii tehnicilor de conservare prin congelare.

Boabele verzi de mazare constituie o sursa buna de hrana, acestea contin: 18-25% substanta uscata, glucide 10-14%, protide 6-8,5%, lipide 0,3-0,4%, vitamina C 20-35 mg, caroten 0,5-1 mg, vitaminele B1, B2, B12, K si E precum si saruri minerale de fosfor si magneziu.

Mazarea se poate semana cat mai devreme, imediat dupa dezghetul solului, deoarece este rezistenta la temperaturi mai scazute, pana la – 5 chiar -10 grade Celsius.

Este o excelenta planta premergatoare pentru alte culturi, deoarece se recolteaza timpuriu (ajunge la maturitate in cca. 60 de zile), imbunatateste structura solului (il afaneaza), iar in sol ramane o cantitate apreciabila de materie organica si de azot. Cu ajutorul bacteriilor Rhizobium, nodozitatile care se formeaza pe radacina principala fixeaza azotul atmosferic in sol, asigurand pe cale naturala un aport de pana la 120 kg azot la hectar. Asadar se poate cultiva mazare inca din februarie-martie, pana in luna mai aceasta ajunge la maturitate, dupa care se pot infiinta noi culturi.

Germinatia optima se realizeaza in 5-6 zile la 18-20 grade Celsius. Mazarea cu bob neted germineaza si la temperaturi de 2-3 grade Celsius in 10-14 zile, iar mazarea cu bob zbarcit la 4-5  grade Celsius . Temperatura optima de crestere a plantei este 15-19 grade Celsius, la temperaturi sub – 1 grad Celsius si la peste +35 grade Celsius planta nu se mai dezvolta. Temperaturile de 25-30 grade Celsius incetinesc cresterea plantei, reducandu-se numarul de etaje florifere.

Un alt avantaj al culturii de mazare, care il recomanda ca o cultura foarte timpurie, este si acela ca fata de lumina cerintele sunt moderate. Soiurile timpurii sunt indiferente fata de durata luminii. In perioada de inflorire planta are nevoie de lumina mai multa, deci plantata in februarie-martie, din martie-aprilie, cand incepe inflorirea, ziua este mai lunga si ofera mai multa lumina plantei.

Mazarea are nevoie de multa umiditate in sol, mai ales in perioada de inflorire, seceta scade mult procentul de legare al pastailor. Acest lucru l-am constatat si la bobul de gradina din sera, care inflorise abundent, dar nu lega. Dupa ce m-am documentat si am aflat ca are nevoie multa apa in faza de inflorire, l-am udat temeinic, iar la cateva zile, spre satisfactia mea, a inceput sa lege pastai pe toate florile.

Mazarea se poate cultiva in anul urmator dupa castraveti, tomate, ardei, varza, porumb. Dupa mazare, in acelasi an, se pot cultiva soiuri tarzii de varza, conopida, broccoli, precum si spanac salata, ridichi de iarna etc.

Mazarea prefera soluri bogate in humus, mijlocii ca structura (nici prea nisipoase, nici prea grele), cu pH 6,5-7,5. Solurile grele, in cazul in care apa este in exces, impiedica instalarea si functionarea bacteriilor fixatoare de azot.

Am pus rasaduri de mazare, soiul Karina, inca din luna decembrie, in luna ianuarie le-am plantat intr-un strat din sera, iar din martie s-au format primii pastai. La inceputul lunii aprilie pot deja recolta mazare.

Au urmat in luna februarie rasaduri de mazare, soiurile Ambasador si Rondo, pe care le-am plantat in martie, in straturile din gradina de afara, printre cartofi.

In gradina ecologica mazarea este un bun companion pentru: morcovi, telina, cicoarea, vinete, patrunjel, cartofi, ridichi, spanac, capsuni, ardei, castraveti, porumb, chimen, coriandru. Nu se planteaza alaturi de: ceapa, arpagic, usturoi, praz si rosii.

Mazare Oregon Sugar - mazare cu bob netedMazare Ambasador cu bob zbarcitMazare Ronda cu bob zbarcitFlori de mazare Primii pastai de mazare Mazare plantata in stratul din gradina printre cartofiPastai de mazare in seraMazare in stratul din sera la inceputul lunii aprilie - stratul l-am mulcit cu lavanda taiata din gradina pentru alungarea afidelor verziPrima pastaie cu mazare Karina culeasa din sera in 05.04.2015

2 thoughts on “Avantajele cultivării mazărei în grădină

    • Pana acum de pe organiccatalog.com. De anul acesta imi voi produce propriile seminte in gradina.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.