Păstăi la metru
După recordurile anterioare obţinute în grădină la categoria legume gigant, cum ar fi sfecla Barbabietola di Chioggia de 3,341 kg, cartof dulce Beauregard 1,865 kg, ardeii Yellow Monster de 300-400 grame, gulie Superschmelz de 9 kg, zilele acestea am recoltat şi am fost impresionat de „păstăii la metru” de culoare roşu intens Chinese Red Noodle. Acest soi heirloom originar din China, pe lângă faptul că este foarte prolific, atinge dimensiuni de 60 – 80 cm. Chiar dacă ating astfel de lungimi impresionante, sunt foarte gustoşi şi nu sunt deloc aţoşi. Până acum fasolea preferată pentru păstăi era soiul medaliat RHS Royalty, ce creşte pe tufă pitică, dar în anii următori Chinese Red Noodle va avea prioritate în grădină, deoarece are un randament mult mai bun, planta este căţărătoare, atinge 2-3 m înălţime, ocupând astfel şi un spaţiu redus.
Deşi i-am semănat destul de târziu, cam pe la sfârşitul lunii iulie, şi nu speram că vor ajunge la maturitate până-n toamnă, aceştia s-au dezvoltat foarte repede, iar de la începutul lunii septembrie m-am bucurat de primele recolte de „păstăi la metru”.
Există mai multe varietăţi de „păstăi la metru”, majoritatea se cultivă în Asia, dintre acestea aş enumera Chinese Green Noodle, Chinese Mosaic Long, Taiwan Black Long, Thai Purple Podded Yard Long, Thai White Long, Thai Soldier Long, Thai Extra Long etc., în anii care vin sper ca aceştia să se regăsească în experimentele mele din grădină.
Cultivarea legumelor gigant în condiţii ecologice, o recomand în primul rând în grădinile mai mici, pentru a obţine randamente maxime pe suprafeţe restrânse. În articolul „Cum să obţineţi legume gigant” am descris câteva reguli prin care puteţi obţine în grădină exemplare care vă vor surprinde prin dimensiunile lor.