Legume

Soiurile de varză potrivite pentru a recolta din grădină tot timpul anului

O bună planificare a grădinii și alegerea potrivită a soiurilor vă va ajuta să vă bucurați tot timpul anului de recoltarea din grădină a acestei legume deosebit de sănătoase. Există sute de soiuri de varză, grupate pe categorii acestea se pot împărți în: varză pentru căpățână roșie sau albă,  varză de Bruxelles, varză de frunze – kale și varză chinezească. Prima categorie, varza de căpățână, are mai multe soiuri în funcție de perioada de vegetație: soiuri extratimpurii (90-100 zile), timpurii (100-120 zile), semitimpurii (120-140 zile) și târzii (160-180 zile). Astfel, alegerea diferitelor soiuri, în funcție de perioada de vegetație, vă asigură o eșalonare a recoltelor de varză din luna mai până în decembrie.

Am cultivat în grădină soiurile foarte timpurii de varză Red Acre și Golden Acre, pe care le-am semănat în răsaduri în seră la sfârșitul lunii ianuarie și le-am plantat în straturile din grădină în martie, protejate cu tunel de folie. Au ajuns la maturitate în aproximativ 60 de zile, s-au putut recolta din mai, cu o greutate de 1,5-2 kg, foarte gustoase, cu frunze fragede, recomandate pentru salate. Un alt soi de varză cultivată este Pyramid, cu perioadă de vegetație timpurie, am recoltat în iunie-iulie, ușor de cultivat, se remarcă prin forma de piramidă.

Savoy, este o varză ce se evidențiază în primul rând prin frunzele crețe, dulci și foarte fragede, fără miros de sulf la fierbere, putându-se consuma atât crudă cât și preparată în diferite rețete culinare. Am semănat-o în iulie și am recoltat-o din luna noiembrie până la sfârșitul lunii decembrie. Este un soi foarte rezistent la temperaturi scăzute, a trecut cu bine peste nopți cu temperaturi de până la -10 0C.  Recomand cultivarea acestui soi de varză pentru calitățile excepționale, foarte apreciată în multe țări.

Pentru recolte în perioada iernii, varza de Bruxelles și varza de frunze sau kale sunt cele mai potrivite. Varza de Bruxelles, deși are o perioadă de vegetație mai lungă, are avantajul că se poate consuma și este mai gustoasă după primele brume,  când aroma verzișoarelor va fi mai bună. Rezistă la temperaturi de -150C și se poate recolta până în luna februarie. Din primăvara începe vernalizarea și nu se mai poate consuma. Soiurile pe care le cultiv sunt Doric, Igor și De Rosny, iar anul acesta voi testa soiul nou Catskill. La fel  ca și varza de Bruxelles, varza kale se recoltează până în februarie, prezentând o rezistență foarte mare la geruri, în special soiul cu frunze Red Curled, care după ger și-a transformat culoarea frunzelor într-un roșu-violaceu superb. Am mai avut în grădină soiul Nero di Toscana cu frunze verde închis, fragede, gustoase și cu o aromă intensă.

De asemenea, un alt soi de varză, mai puțin cultivat la noi, este varza chinezească, un adevărat deliciu și o bombă de vitamine. Fiind considerat un soi mai exotic, există reținerea că nu se va adapta condițiilor climatice din Romania, fiind astfel găsit în puține grădini, deși se poate cultiva foarte ușor și la noi. Nu suportă temperaturile ridicate, de aceea se cultivă doar primăvara și toamna. Vegetează cel mai bine la temperaturi de 15-160C, iar la temperaturi de peste 20 0C dezvoltă tulpini florifere. Anul trecut deja în martie a dezvoltat primii lăstari floriferi, iar în aprilie am cules semințe din silicve. Am cultivat soiurile de varză chinezească Pak Choi și Kaboko, le seamăn în seră toamna si recoltez toată iarna până în luna februarie. Rezistă la temperaturi scăzute și se cultivă foarte ușor peste iarnă în sere sau solarii reci.

Pentru a avea recolte bogate de varză în grădină, trebuie să aveți un sol bogat în nutrienți (eu folosesc compost) și să le oferiți constant apă, mai ales în perioada de vară. Alternanța umidității solului are ca rezultat crăparea căpățânilor, de aceea este bine să alegeți soiuri mai rezistente la acest fenomen. Nu este indicată repicarea răsadurilor deoarece la plantare în strat se rupe vârful rădăcinii principale, sistemul radicular se ramifică și nu mai pătrunde în adâncime, ajungând doar până la 30-40 cm. În situația când semănați direct în câmp sau plantați din ghivece, rădăcinile se dezvoltă până la 120-150 cm, crescând astfel capacitatea de absorbție a mineralelor și umidității din sol.

Deși cerințele la lumină sunt mai modeste față de alte plante, cultivarea în locuri umbrite a verzei va avea ca efect căpățâni mici și îndesate.

Stratul cu varză timpurie Golden Acre și Red Acre acompaniată de ceapă eșalotă Varză Red AcreVarză de Bruxelles
Varză de BruxellesVarză de Bruxelles
Stratul cu varza de iarnă Savoy la sfârșitul veriiStratul cu varza de iarnă Savoy toamnaStratul cu varză Savoy la sfârșitul lunii decembrie 2015Varză chinezească Pak Choi în seră la începutul lunii ianuarie 2016Varză PyramidVarză SavoyVarză de frunze sau Kale soiurile Nero di Toscana și Red Curled

2 thoughts on “Soiurile de varză potrivite pentru a recolta din grădină tot timpul anului

    • Deoarece am o biodiversitate mare în grădină, nu am avut probleme deosebite la cultura de vărzoase. În grădini am multe păsări care se ospătează cu omizi, iar limacsii chiar daca mai fac mici pagube, broastele dintr-un iaz din apropiere, își fac datoria din plin, limacșii fiind un deliciu pt. acestea.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.