Arbori, arbusti decorativiFlori

Cireșul japonez – simbolul vieții scurte și trecătoare

Florile de cires sunt cele mai indragite in Japonia (sakura), ele reprezinta simbolul  primaverii, al frumusetii si puritatii.  Momentul infloririi ciresilor, un spectacol unic al naturii in nuante stralucitoare de roz si alb-roz, este sarbatorit in Tara Soarelui Rasare prin Festivalul Florii de Cires, denumit Hanami (privitul florilor). Debutul acestei sarbatori se anunta cu cateva zile inainte, de agentiile de meteorologie, in toate regiunile tarii. Traditia este veche de peste sapte secole si isi are originea intr-o sarbatoare a curtii imperiale, raspandita apoi printre samuari , iar mai tarziu in randul intregii populatii din Japonia.  Samuraiul traieste la intensitate maxima toate zilele sale, cu onoarea si respectul pentru cei pe care maine s-ar putea sa nu-i mai vada, dorindu-si sa moara in plina glorie, stralucind. Pe covorul de flori scuturate nimeni nu calca, un simbol sacru ce reprezinta sufletele samurailor care au jurat onoare vesnica.

De aceasta frumusete efemera, care dureaza aproximativ o saptamana, japonezii se bucura din plin, floarea de cires efemera si fragila, in curand luata de vant, este comparata cu viata omului scurta si trecatoare.

Ciresul japonez (prunus serrulata) face parte din familia rosaceae, provine din Japonia, China si Coreea, unde creste spontan, fiind plantat in gradini si parcuri ca arbore decorativ solitar sau impreuna cu flori si arbusti.

Este pretentios fata de lumina, prefera soluri fertile, bogate in humus, iar gerurile puternice si seceta prelungita afecteaza inflorirea acestuia in primavara. Plantarea ciresului japonez se face toamna, inaltimea poate ajunge pana la 10-12 m, inmultirea acestuia se realizeaza prin altoire pe cires salbatic (Prunus avium). Florile duble, de culoare alb sau alb-roz, atrag albinele si se deschid in perioada aprilie-mai. Frunzele apar deodata cu florile sau dupa inflorire, iar in toamna reprezinta un punct de atractie in gradina prin nuantele de galben, orange, aramiu, rosu.

Exista mai multe varietati de cires japonez:

Prunus serrulata Amanogawa, premiat de Royal Horticultural Society , are flori semi-duble de culoare alb-roz pal la inceput, apoi se transforma in roz, crestere columnara cu inaltime de 5-8 m si diametru coroana 2,5-4 m;

Prunus serrulata Kwanzan – flori duble roz intens, inaltime 8-12 m, diametru coroana 8 m;

Prunus serrulata Shirofugen – flori duble alb-roz, inaltime maxima 8 m, durata de viata pana la 150 ani, frunzele devin galben-aurii in toamna, creste 0,5 m pe sezon;

Prunus serrulata Kiku-shidare-zakura – arbore de talie mica,  foarte decorativ datorita florilor duble de culoare roz intens , cu inflorire bogata, ce apar in  luna mai. Este potrivit pentru gradinile mici, atinge maxim 4-5 m si are o crestere lenta. Rezistenta buna la temperaturi scazute de pana la -20 grade Celsius, dar este sensibil la ingheturile tarzii.

Primele flori de cires japonezFlori de cires japonez Flori de cires japonez - Prunus serrulata Amanogawa Florile de cires japonez - atractia albinelor Flori de cires japonez de culoare alb-roz Cires japonez Cires si artar japonez Prunus serullata Amanogawa Flori de cires japonez Amanogawa
Cires japonez toamna
Prunus serrulata Amanogawa

Frunze de cires japonez toamna

One thought on “Cireșul japonez – simbolul vieții scurte și trecătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.