Compostarea
Compostarea se poate realiza în două moduri, la rece sau la cald (termofilă).
În procesul compostării la rece materia organică se va descompune într-un timp mai îndelungat, foarte lent şi poate dura până la 1-2 ani. Este o variantă ce presupune mai puțin efort, pe măsură ce avem ingredientele pentru compostare acestea se vor pune în grămada de compost, care poate să aibă orice dimensiune. În acest caz, transformarea materiei organice în compost va fi determinată în mare măsură de râme, viermi, gândaci, microartropode şi artropode, ce vor supraviețui la temperaturile din grămada de compost, apropiate de cele ambientale.
Atunci cînd dorim să obţinem un compost într-un timp mai scurt şi mai „curat”, fără agenţi patogeni şi seminţe de buruieni, vom utiliza metoda de obţinere a compostului prin descompunere termofilă. Dezavantajul acestei variante constă în faptul că presupune mai mult efort, toate ingredientele trebuie să fie disponibile de la începutul formării grămezii, iar pentru atingerea temperaturilor ridicate -de până la 65 °C – este necesar să construim o grămadă cu dimensiuni mari, în care să avem un aport constant de oxigen (întoarceri repetate ale grămezii), compostarea termofilă aerobă fiind realizată de către microorganisme.