Peste 90% dintre insectele din natură sunt benefice sau inofensive
Peste 90% dintre insectele din natură sunt benefice sau inofensive, iar fiecare insectă pe care noi o etichetăm “dăunătoare” este urmărită de o armată de alte insecte sau păsări. O grădină ecologică înseamnă să cultivăm în armonie cu natura, adică grădina să arate și să se comporte după modelul naturii, să existe legături între plante, insecte, păsări și viața din sol. Aceste interconexiuni dau forță naturii și crează un echilibru perfect, pentru ca tot ce este viu să coexiste și să creeze o țesătură natural rezilientă.
De multe ori trecem pe lângă freamătul naturii fără să observăm viața.
În vară, preț de câteva zeci de minute, am identificat și surprins cu aparatul foto, echipat cu un obiectiv macro, pe o mică suprafață de teren cu plante native (noi le etichetăm “buruieni”) o serie de insecte, fiecare cu rolul bine definit în natură.
Iată câteva dintre aceste insecte: albina de sânge Sphecodes, albina Eristalis horticola, bondar Bombus terrestris, Empis spp., fluture Brenthis daphne, fluture Satyrium titus, gândac Trichodes alvearius, gândac verde Chrysolina spp., gândacul giulgiului Oxythyrea funesta, Mordellistena convicta, Riptortus spp., urechiușa Cantharis fusca, viespea grâului Cephus pygmaeus.
Atunci când utilizăm pesticide, “rețeaua fragilă a vieții noastre se destramă“, așa cum afirmă Dave Goulson în “Planeta Mută“. Dave Goulson este profesor de biologie și cercetător la Universitatea din Sussex și cel care, datorită studiilor sale, s-au interzis în UE utilizarea neonicotinoidelor produse de giganții Bayer și Syngenta.