Coriandrul
Coriandru (Coriandrum sativum) – este o plantă anuală din familia Umbeliferae (înfloresc sub formă de umbrelă), din care mai fac parte morcovul, pătrunjelul, țelina sau mărarul. Preferă temperaturile mai scăzute, de aceea îl cultivăm doar toamna, mai ales în spațiu protejat, unde trece cu bine peste iarnă și putem recolta din toamnă până primăvara frunze proaspete. Semințele germinează chiar și la temperaturi scăzute, de până la 4-5 grade Celsius și preferă zonele mai însorite. Nu tolerează umezeala excesivă și are nevoie de un sol bine drenat. Temperatura optimă de dezvoltare este de 18-22 grade Celsius, la temperaturi ridicate dezvoltă rapid tulpină floriferă, iar planta își dirijează energia pentru dezvoltarea florilor în detrimentul frunzelor. Din acest motiv nu se cultivă vara.
În schimb, dacă dorim să obținem semințe de coriandru, din aprilie-mai când apar primele flori până în luna iunie acestea ajung la maturitate și se pot recolta. Florile de coriandru, ca de altfel ale tuturor plantelor din această familie, atrag o mulțime de polenizatori și insecte benefice.
Răsadurile de coriandru le plantăm la început de toamnă, la o distanță de 30 cm între rânduri și 15 cm între plante.
Semințele cât și frunzele au multiple întrebuințări, atât în condimentarea mâncărurilor, dar mai ales pentru sănătate, sunt o excelentă sursă de antioxidanți. Coriandrul previne apariția cancerului, este un remediu pentru inflamații, are proprietăți antiseptice, antifungice, detoxifiante, numeroase studii confirmă faptul că joacă un rol important în eliminarea metalelor grele din organism.