Importanța râmelor
Săpatul sau aratul distrug tunelurile râmelor şi populaţiile acestora, tăindu-le în bucăţi din care nu se vor mai regenera niciodată. În cincizeci de ani, întreaga masă de sol vegetal trece prin tubul digestiv al râmelor de pământ, ceea ce l-a determinat pe Aristotel să spună, cu 2400 de ani în urmă, că sunt intestinele pământului, iar Charles Darwin afirma că râmele sunt plugurile naturale ale solului.
Excrementele râmelor sunt bogate în nutrienți, conțin de până la şapte ori mai mult fosfat, au de zece ori mai mult potasiu, de cinci ori mai mult azot, de trei ori mai mult magneziu şi de două ori mai mult calciu, decât într-un sol lipsit de activitatea biologică a acestor viețuitoare.
La grădina forestieră și de permacultură Mouscron din Belgia, unde solul nu a fost deranjat (săpat sau arat) timp de patruzeci de ani, râmele din sol fiind astfel protejate de utilajele mecanizate, în special de lama rotativă și de motocultor, greutatea acestora a ajuns la 3 kilograme pe metru cub !
Pământul se ară singur prin acţiunea de penetrare a rădăcinilor plantelor, prin activitatea microorganismelor, a râmelor și a altor viețuitoare.
De asemenea, utilizarea fertilizatorilor chimici, a pesticidelor sunt ca o sare pe rană, irită râmele şi le alungă din solurile fertile.
Prezența râmelor indică o comunitate sănătoasă a reţelei trofice a solului, înseamnă că toate elementele care susțin activitatea biologică conlucrează, începând cu materia organică, bacteriile, ciupercile, protozoarele, nematodele, până la păsări și alte viețuitoare.
La Gardenbio nu am arat sau săpat niciodată, de la un an la altul solul este tot mai plin de viață, râmele și microorganismele asigurând astfel nutrienții de care au nevoie plantele, pentru ca acestea să se dezvolte sănătos, viguros și armonios.