Legume

Varza de Bruxelles

Daca doriti un gust mai deosebit de  varza, recomand varza de Bruxelles (Brassica oleracea var. gemmifera), cultivata inca din Evul Mediu, cunoscuta si apreciata in forma actuala din sec. XVIII in Bruxelles – Belgia.

Contine multe vitamine A, C, E, K, minerale calciu, fier , potasiu, fosfor, antioxidanti, glucozamina, recomandata pentru bolile cardiovasculare, diferite forme de cancer, infectii, detoxifierea organismului, intarirea sistemului imunitar, oboseala cronica, scaderea colestorului etc. Renumitul dr. Oz a considerat varza de Bruxelles leguma vedeta a anului 2013 pentru beneficiile exceptionale aduse sanatatii.

Varza de Bruxelles face parte din familia cruciferelor, are nevoie de un sol normal (un sol prea bogat in ingrasaminte face ca mugurii sa devina moi si iuti),  PH neutru, umezeala constanta si mult soare. In primul an planta produce 50-60 de verzisoare, ovale sau rotunde, ce imbraca de jur imprejur tulpina de varza, iar in al 2-lea an din verzisoare vor creste tulpini florifere care vor produce semintele . Acestea au nevoie de minim 5 grade Celsius si 28 de zile pentru a germina, la temperaturi de 15-25 grade Celsius germineaza in 6-10 zile.

Se seamana in februarie -martie, se planteaza afara in aprilie-mai la o distanta de 60 cm x 60 cm  si se recolteaza dupa primul inghet, in lunile noiembrie, decembrie si ianuarie. Lasata sa inghete va spori aroma mugurilor ce se recolteaza.

Cand planta ajunge la jumatatea inaltimii, 30-35 cm, se indeparteaza primele frunze pentru a permite dezvoltarea mugurilor de jos, iar la atingerea unei inaltimi de 60-70 cm sau cu o luna inainte de recoltare se rupe varful plantei pentru a opri cresterea acesteia si sa se forteze dezvoltarea verzisoarelor.

Pentru ca mugurii sa fie compacti, tari si sa nu fie iuti se pune in gropile de plantare cenusa de lemn.

Bolile si daunatorii cu care se confrunta sunt aceleasi de la familia varzoaselor (mana, fainarea, patarea neagra, putregaiul uscat si cenusiu respectiv musca verzei, fluturele alb, melcii, limaxul).

Soiurile organice cultivate de mine: varza de Bruxelles Doric F1 si Igor F1.

Plante companion pentru varza de Bruxelles: sfecla, castraveti, salata, ceapa, cartofi, rosii, telina. Nu se planteaza langa fasole agatatoare si capsuni.

Muguri de varza de BruxellesVarza de BruxellesVarza de Bruxelles in straturi raised bed

2 thoughts on “Varza de Bruxelles

  • Vai de mine si de mine! Asa de frumos arata gradina ta???? Pai asta e visul meu devenit realitate! Nu pot sa cred…

    Răspunde
    • E primul an de gradinarit, m-am documentat inainte dar mai am multe de facut, am facut si greseli din care invat tot timpul.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.