Trandafiri

Tăierea trandafirilor

Taierea reprezinta una dintre cele mai importante lucrari pentru ingrijirea trandafirilor. In lipsa taierilor trandafirii de gradina imbatranesc prematur, le scade capacitatea de inflorire, chelesc, iar florile sunt mai mici si mai putin decorative.

Desi sunt multe controverse privind modul si perioada de taiere a trandafirilor, exista totusi cateva principii pe care le agreeaza mai multi specialisti.

Prima lucrare care se face pentru ingrijirea trandafirilor este musuroirea la sfarsitul toamnei, pentru a proteja trandafirii de inghetul de peste iarna (la o inaltime de 25-30 cm). La plantarea trandafirilor se tine cont ca punctul de altoire, sensibil la inghet si seceta, trebuie sa fie ingropat la 3-4 cm sub nivelul solului. Eu folosesc mulci din tocatura de crengi, care ajuta la protejarea  trandafirilor de temperaturile scazute de peste iarna, dar si mentine umezeala in sol in timpul verilor secetoase.

Odata cu venirea primaverii, din luna martie, cand nu mai ingheata pamantul, musuroaiele se pot desface si incep lucrarile de taiere a trandafirilor. Nu se recomanda taierea trandafirilor toamna deoarece exista riscul inghetului.

Taierea trandafirilor se face primavara, de obicei dupa ce a inflorit forsitia. Nu uitati inainte de taieri sa dezinfectati foarfeca cu alcool pentru a evita transmiterea bolilor in taietura proaspata de la lucrarile anterioare.

Taierile de primavara intineresc tufele de trandafiri, prin indepartarea ramurilor mai batrane de 4-5 ani si pastrarea ramurilor tinere de 1-2 ani, care vor inflori mai abundent. De asemenea, prin taiere se pastreaza forma si volumul tufei de trandafir, se indeparteaza ramurile bolnave si cele afectate de gerul de peste iarna. Se renunta la ramurile subtiri care au crescut in directii necorespunzatoare cu forma tufei precum si la ramurile care cresc in interior pentru o aerisire buna a tufei, prevenind astfel bolile.

Ramurile degerate si innegrite vor fi taiate pana unde incepe lemnul sanatos.

Intotdeauna taiem mai scurt ramurile mai subtiri si mai lung pe cele mai groase.
Taierea ramurilor se face intotdeauna oblic, la aproximativ 5-10 mm deasupra mugurului, un ciot lasat mai lung se usuca pana la mugur, iar cel scurt il pune in pericol. Mugurele deasupra caruia se face taierea trebuie sa fie orientat inspre exteriorul tufei. 

O taiere scurta va avea ca efect dezvoltarea de lastari mai putini, dar mai lungi si mai vigurosi. Taierea scurta la 3-6 ochiuri (10-15 cm) este recomandata in cazul tufelor mai slab dezvoltate sau cand dorim sa obtinem trandafiri pentru flori taiate.

O taiere mai lunga la maxim 8-10 ochiuri (20-30 cm) va produce lastari mai numerosi, dar acestia vor fi mai subtiri si mai scurti decat in cazul taierii scurte. Acest tip de taiere este recomandat in cazul tufelor mai bine dezvoltate si cand dorim sa obtinem mai multe flori.

La trandafiri hibrizi Thea,  cu flori mari si parfumate, inflorire continua, in 2-3 valuri pana la venirea inghetului, se recomanda  taierea la 8-10 ochiuri si pastrarea a maximum 6-8 ramuri, la tufele cele mai viguroase. In cazul tufelor mai putin viguroase, taierea se face mai scurt, la 3-4 ochiuri, cu doar 3-4 ramuri. Se pastreaza ramurile de 1-2 ani.  Interiorul tufei trebuie sa fie cat mai aerisit, ramurile care cresc inspre interior vor fi eliminate. De asemenea, se vor indeparta ramurile mai subtiri de 3-4 mm.

Trandafirii urcatori, atat cei cu o singura inflorire si cei cu inflorire repetata isi formeaza lastarii scurti din ramurile dezvoltate cu un an in urma. Florile de trandafir vor creste tocmai pe acesti lastari scurti. De multe ori se face aceasta greseala de taiere a acestor ramuri sau lastari, iar inflorirea va fi mai putin abundenta.

La acesti trandafiri se inlatura doar ramurile bolnave, degerate sau prea batrane. 
Daca sunt prea lungi, se pot scurta, dar nu mai mult de o treime din lungimea lor. Se pot renunta si la ramurile prea subtiri sau prea aglomerate. Varfurile vor fi taiate numai pana la cel mai apropiat ochi.

Pentru o inflorire mai abundenta este bine sa conducem ramurile principale cat mai orizontal, deoarece pozitia verticala nu stimuleaza inflorirea trandafirilor urcatori.
Ramurile secundare se scurteaza la 3-4 muguri dupa fiecare val de inflorire. Aceasta operatiune va stimula inflorirea abundenta pe tot parcursul sezonului.

La trandafirii pomisor prima taiere se face toamna, inainte de venirea iernii. Se vor taia ramurile principale la 35-40 de cm de la trunchi, apoi se acopera peste iarna pentru protejarea la inghet cu un sac special care permite circulatia aerului. Primavara efectuam a 2-a taiere a ramurilor principale la 15-20 de cm, pastrand 5-6 ramuri care sa confere coroanei un aspect sferic. Taiem ramurile secundare la 3-4 ochiuri, le indepartam pe cele care cresc inspre interior si pe cele foarte subtiri.

O alta lucrare de taiere care se poate realiza tot timpul anului este de eliminare a lastarilor salbatici crescuti din portaltoi. Acestia consuma din nutrientii necesari plantei. Suprimarea acestora se face obligatoriu de la baza de crestere (de la ochi), nu de la nivelul solului, deoarece in acest caz va creste mai puternic si se indeasa.

Trandafiri afectati de inghet - ramurile innegrite trebuie eliminate

Taiere gresita din toamna a trandafirului, afectat de ger. De multe ori nu isi mai revine sau da lastari noi din portaltoi, care este un trandafir salbatic Trandafir inainte de taiere Trandafir dupa taiere Ramura de trandafir se taie oblic la 5-10 mm de ochi (lastar). Se lasa lastarul ce creste in exteriorul tufei.


Trandafiri Leonardo da Vinci
Trandafiri Leonardo da Vinci si lavanda - companioni perfecti (lavanda alunga paduchii verzi) Trandafir Julio IglesiasTrandafir pomisorTrandafir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.