Legume

Am semănat spanacul de iarnă

Desi un pic cam tarziu, in cele din urma, la inceputul lunii octombrie am semanat spanacul de iarna. Vremea buna din aceasta perioada de inceput de toamna a fost benefica pentru semintele de spanac, astfel ca au germinat si rasarit foarte frumos in stratul unde le-am semanat.

Spanacul este o planta anuala cu perioada scurta de vegetatie, rezista la temperaturi scazute, germinarea semintelor se produce chiar si la 2-3 grade Celsius. Temperatura optima de crestere pentru spanac este de 15-17 grade Celsius, semanat din toamna si daca are formate 3-4 frunze pana la venirea frigului, rezista si pana la – 10 grade Celsius, unele soiuri adaptate pentru iarna suporta temperaturi chiar mai scazute.

In general se recomanda sa fie cultivat toamna si primavara, deoarece nu suporta temperaturi ridicate, la peste 25 grade Celsius frunzele sunt mici, fibroase si dezvolta repede tulpini florale. De asemenea, un alt factor care influenteaza cultivarea spanacului este lumina, in perioadele lungi ale zilei , la fel dezvolta repede tulpini florale, si acesta este un motiv in plus sa fie cultivat in perioada de primavara – toamna cand zilele sunt mai scurte.

Pentru o dezvoltare optima spanacul are nevoie de umiditate constanta (altfel productia este foarte scazuta), de un sol cu drenaj bun, bogat in nutrienti si cu un PH 6,5-7,5 .

Asa cum am spus, spanacul are o perioada scurta de vegetatie, din acest motiv este recomandat sa-l cultivati succesiv la intervale de 3-4 saptamani, pentru a va bucura un timp mai indelungat de spanac proaspat.

Ca si culturi premergatoare se recomanda rosiile, ardeii, vinetele si castravetii, iar ca plante companion salata, ridichi, varza, vinete, capsuni, fasole si mazare.

Principala boala la spanac este mana care se poate combate prin rotatia culturilor, achizitionarea soiurilor rezistente, precum si cu diferite solutii ecologice (macerat de urzica, usturoi, ardei iute, etc).

Ca si daunatori, cei mai intalniti sunt limacsii si melcii, acestia se culeg pe timp de noapte la lumina unei lanterne sau dupa ploaie, preferand umezeala. O alta metoda ecologica este sa puneti bere in cutii, mirosul de bere atrage acesti daunatori in aceste capcane unde intra si se ineaca.

Spanacul este bogat in vitaminele B, C, E si in saruri minerale: fier, potasiu, calciu, cupru, magneziu, sodiu, fosfor.  Consumul spanacului are multiple beneficii pentru sanatatea organismului, contribuind la profilaxia sau ameliorarea unor afectiuni, precum: hipertensiunea arteriala, scorbutul, rahitismul, acneea, anemia, tusea, avitaminoza. Are si rolul de activator al secretiilor pancreatice si de combatere a cancerului.

Soiurile organice pe care le-am cultivat sunt:

Spanac Giant Winter, un soi foarte rezistent la temperaturi scazute si la boli, produce frunze mari de culoare verde inchis, se seamana din iulie pana in septembrie si se recolteaza din octombrie pana in decembrie.

Spanac Early Prickly, soi rezistent, creste rapid, mai ales in sol bogat in nutrienti si are frunzele de culoare verde inchis. Se seamana din aprilie pana in septembrie si se recolteaza din octombrie pana in decembrie.

Plic cu seminte de spanac de iarna Giant Winter Plic cu seminte de spanac Early Prickly A rasarit spanacul de iarna Spanac de iarna rasarit din seminte organice

Spanacul Giant Winter a rasarit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.