Legume

Soiurile de vinete din acest an

Încă din ianuarie, în seră am semănat în pat cald semințele de vinete, diferite soiuri. Pe lângă cele trei alese câștigătoare anul trecut, Rosa Bianca, Tres Hative de Barbentane și Violetta di Firenza, care au întrunit calități deosebite pentru a se regăsi în continuare în grădină, am cultivat și câteva soiuri heirloom noi de la Baker Creek. Deși gama acestora este extrem de mare (peste 60 de soiuri de vinete heirloom), iar tentația de a testa cât mai multe din acestea a fost greu de stăvilit, m-am limitat totuși anul acesta la vreo zece soiuri noi în grădină, urmând ca anul viitor să experimentez din restul soiurilor de vinete care se află pe lista de așteptări. Iată noutățile de anul acesta: Rotonda Bianca Sfumata, Melanzane Rosso Di Rotonda, Antigua, Apple Green,  Black Steam, Ma-Zu Purple Chinese,  Cambodgian Green Giant,  Kamo, Casper și Bangladeshi Long.

Chiar dacă au fost multe soiuri noi de vinete în acest sezon, pot spune că Rosa Bianca rămâne în continuare „number one”, gustul lor deosebit nu a fost egalat de nicio vânătă până acum, cu excepția soiului Rotonda Bianca Sfumata, tot un renumit soi italian, foarte asemănător la aspect și la gust cu Rosa Bianca, cu dimensiuni mai mari, dar cu un randament mai scăzut pe plantă.

Melanzane Rosso Di Rotonda se distinge de restul vinetelor datorită dimensiunilor mai mici și a culorii roșu-portocaliu la maturizare, asemănându-se mai degrabă cu roșiile, fiind foarte ușor confundate cu acestea. Acest soi de vinete cu aspect interesant, randament foarte mare (am cules câteva zeci de vinete de pe fiecare plantă), maturizare târzie (sfârșitul lunii august-septembrie), a fost introdus la începutul secolului trecut în orașul Rotonda din Italia, de italienii care s-au întors din războiul din Africa, aducând cu ei câteva exemplare din această vânătă, cu denumirea în latină Solanum aethiopicum, care se pare că are ca origine Etiopia. Datorită gustului ușor picant și conținutului foarte mare de antioxidanți  pe care îi conține (antociani), Melanzane Rosso Di Rotonda este foarte apreciată în bucătăria italiană, fiind considerată produs tradițional în regiunea Basilicata și atestată DOP Copyright 2015 Italiafruit News. În fiecare an, în luna august sunt atrași mii de oameni la Festivalul Vinetelor Rosso Di Rotonda din orașul Rotonda.

Apple Green, sunt vinete heirloom cultivate în SUA,  de culoare verde-deschis, formă rotundă-ovală, dimensiuni medii, randament foarte bun, fragede și delicioase. Avantajul acestui soi, dezvoltat de prof. Elwyn Meader de la Universitatea din New Hampshire în 1964, este că plantele au formă compactă și dimensiuni mici, fructele sunt numeroase, ajung la maturitate foarte repede, varietatea fiind recomandată în zonele mai nordice cu veri scurte. Coținutul ridicat de compuși fenolici din acest soi, asigură o protecție antioxidantă împotriva bolilor de inimă și cancer.

Antigua, un soi foarte interesant prin fructele pestrițe cu dungi alb-violet, au formă alungită, dimensiuni medii, pulpa fragedă și gustoasă. Se pot consuma chiar și la o maturizare târzie, față de alte vinete acestea nu devin amare la gust. Cu acest soi am avut rezultate bune atât în seră, cât și în straturile din grădină.

Bangladeshi Long, produce vinete cilindrice, foarte atractive ca aspect, dar și gustoase. Deși este o varietate tradițională din Bangladesh, plantele s-au dezvoltat foarte bine și în grădina mea, am recoltat de la începutul lunii august, până la sfârșitul lunii septembrie.

Black Steam, un soi decorativ, mai puțin cunoscut la noi, este folosit de florari în Japonia, în aranjamentele florale. Îmi oferă un plus de culoare în grădină, vinetele foarte mici, dar numeroase pe fiecare ramură, din culoare portocaliu se transformă la maturitate într-un roșu strălucitor care le fac să fie remarcate.

Casper, un soi care deși mi s-a părut interesant prin culoarea albă, nu m-a convins la gust.

Kamo, soi japonez și Cambodgian Green Giant, varietate tradițională din Cambodgia, intră la categoria experimente eșuate, fructele s-au maturizat târziu (Cambodgian Green nici la început de octombrie nu a ajuns la maturitate), iar numărul acestora a fost foarte redus pe fiecare plantă. Se pare că nu s-au adaptat prea bine la clima de la noi.

Ma-Zu Purple Chinese, așa cum rezultă din denumire, se cultivă în China. Deși semințele acestui soi interesant le-am achiziționat anul trecut, numărul mare de soiuri de vinete, ardei și roșii din răsadnița pregătită în ianuarie, a ocupat tot spațiul dedicat acestor răsaduri, iar acesta a rămas pe dinafară, astfel că îl voi testa în sezonul următor.

Seminţe de vinete pentru răsaduri Primele răsaduri de vinete la început de februarie Răsadurile de vinete repicate în ghivece mai mari

Răsadurile de vinete plantate în strat la sfârşitul lunii aprilie Strat cu vinete în grădina de la ţară


Strat cu vinete Rosa Bianca în grădina de la ţară Strat cu vinete Rosa Bianca mulcit cu paie pentru păstrarea umezelii în strat Strat cu vinete, acompaniat de crăițe, în grădina de la ţară
Recoltă de vinete Vinete Antigua Recoltă de vinete Antigua Vinete Bangladeshi Long Recoltă de vinete Bangladeshi Long Vinete Rosa Bianca - cele mai gustoase și cu randament foarte mare Recoltă de vinete Rosa Bianca Vinete Kamo
Vinete Kamo Vinete Tres Hative de Barbentane - cele 2 bucăţi alungite Vinete Black Steam folosite în Japonia pentru aranjamente florale Vinetele Black Steam, plante cu rol decorativ în grădina de legume

Vinete Melanzane Rosso di Rotonda Vinete Melanzane Rosso di Rotonda Vinete Apple Green Vinete Apple Green

2 thoughts on “Soiurile de vinete din acest an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.