Soiuri de roșii plantate
Rosiile le-am semanat in rasadurile din sera in luna martie, le-am plantat afara la inceputul lunii mai, iar primele le-am cules din luna iunie. Am plantat rosii in 2 straturi (dimensiune raised bed 1,2 m x 3 m), cate 2 randuri pe strat, 5 plante pe rand, in total 20 de rasaduri. Ca plante companion am pus tagete, nasturtium si busuioc (rosiile sunt mai gustoase daca se planteaza busuioc ca planta companion).
Problemele pe care le-am intampinat au fost aparitia manei, dupa cateva zile cu ploi si soare, pierderile au fost pana la urma nesemnificative. Le-am stropit doar cu zeama de urzica si un ingrasamant foliar pe baza de extract de alge marine.
Extractul de alge marine este un excelent ingrasamant foliar BIO care are urmatoarele avantaje: ajuta la inradacinarea mai buna a plantei, imbunatateste fotosinteza plantei, rol activ in combaterea activitatilor microbiene din sol si sporirea rezistentei impotriva daunatorilor.
Arpagicul semanat intre randurile de rosii probabil ca a diminuat si el atacul manei asupra rosiilor – este un bun fungicid ( ca si ceapa si usturoiul).
Rosiile au nevoie de un sol bogat (compost sau gunoi de grajd), iubesc soarele si trebuie copilite.
Soiurile de rosii organice plantate :
– Cherry si Black Cherry – au dimensiuni mai mici dar produc un numar mare de rosii si au un gust deosebit;
– Andine Cornue – originare din America de Sud, aduse in Europa de un agricultor francez, au dimensiuni mari, forma de ardei, ajung la maturitate repede, le folosesc pentru sosuri, suc, nu le recomand crude in salate;
– Beefsteak – culoare rosu spre roz, dimensiuni mari (pana la 250 gr) ;
– Country Taste F1 – culoare rosu, dimensiuni foarte mari (pana la 400 gr), se maturizeaza repede si este preferata mea.
(nu fac reclama) as pune niste linkuri cu seminte autohtone eco. Desi campaniile de distribuire gratuite s-au incheiat anul acesta….
http://www.ecoruralis.ro/web/ro/Programe_si_Activitati/Seminte_Traditionale/
si
http://www.svgenebank.ro/distribution_ro.asp
Spor la treaba tuturor permicultorilor.
Exista si in Romania seminte de rosii, eco. Rosiile de pe vremea bunicilor, cu acelasi gust. Nu stiu daca am voie sa scriu si unde se gasesc.
Da, asa este, dar din pacate vremea bunicilor se cam duce…satele noastre dispar incet, cu traditiile lor.
O intrebare: toate astea se afla in Romania sau altundeva? Sincera sa fiu, nu prea seamana a gradina de pe la noi…
Multumesc pentru apreciere. Toate pozele sunt din gradina mea, dar recunosc ca am avut ca sursa de inspiratie multe carti si informatie din literatura de specialitate straina. Dar mai am inca multe de invatat, sunt doar la inceput. Cand faci cu pasiune un lucru ai si rezultate frumoase :).
Ma bucur ca ai facut si blogul asta,cat mai multe informatii bio la un loc,este de preferat.
Anul trecut cherry negre nu mi-au iesit cum trebuie si nu am apucat sa le gust,dar anul asta am ramas incantata,imi plac ca sunt mai dulci,gustul specific celor negre.
Tomatele cherry Vilma de care m-am molipsit de la o postare,cateva au cazut pe jos,cateva le-am indesat in ghiveci ca sa vad daca ies,acum am peste tot o gramada de rasaduri,o frumusete.
Tomatele le-am vazut si in gradina lui Mirela,la anul trebuie sa pun si eu,arata trasnet.
Numai bine!
Asa cum am scris in postare, sunt foarte gustoase :).
As fi curioasa ce gust au rosiile Black Cherry. Din poze par apetisante.