Legume

Soiuri de roșii cultivate în acest sezon

În acest sezon am cultivat peste 30 de soiuri de roșii heirloom (tradiționale, moștenite din generație în generație), din semințe pe care le-am cumpărat de la www.rareseeds.com, www.organiccatalogue.com, www.fermedesaintemarthe.com, dar și soiuri autohtone vechi de zeci de ani. De la un an la altul ne multiplicăm semințele (folosim cuști de izolare pentru evitarea hibridizării), achiziționăm doar soiuri noi pentru a le testa în grădină, deoarece semințele cumpărate sunt foarte scumpe, un plic cu 15 semințe heirloom poate ajunge la 5 $, uneori și costuri suplimentare pt. certificatul fitosanitar.

Aș împărți soiurile de tomate în 4 categorii, după culoare mai ales, deoarece în cele mai multe cazuri, aceasta face diferența în conținutul de nutrienți.

Tomatele de culoare roșie și roz au un conținut mare de licopen (antioxidant cu un rol deosebit în prevenirea cancerului), vitamina A, C și potasiu. Cele de culoare neagră-violet au cel mai ridicat conținut de antioxidanți (licopen, antocian) și vitamina C, iar gustul este deosebit. În a 3-a categorie intră tomatele de culoare galben-portocaliu, acestea deși au conținut de licopen scăzut, se remarcă prin gustul  dulce-acrișor, prezența betacarotenului și au conținutul comparabil de potasiu și vitamina C cu tomatele de culoare roșie-roz. La tomatele de culoare verde, licopenul este absent, însă au cel mai scăzut conținut de zahăr și sunt singurele dintre tomate care au un procent important de clorofilă (ajută la prevenirea cancerului, protejează împotriva radiațiilor, îmbunatățește circulația sanguină, reduce nivelul colesterolului rău).

Iată câteva din varietățile cultivate:

White Cherry – au dimensiuni mai mici, culoarea galbenă, pielea este foarte subțire și pot spune că sunt cele mai dulci roșii pe care le-am gustat până acum.

Mexican Honey – dimensiuni mai mici, culoarea roșie, foarte dulci și zemoase, soi renumit și cultivat în Mexic.

Sunsrise Bumblee Bee – dimensiuni mai mici, culoare galben-portocaliu, deosebit de gustoase, conținut ridicat de betacaroten.

Barry’s Crazy Cherry – dimensiuni mici, formă ovală, culoare galbenă, soi foarte prolific, cu gust interesant.

Black Vernisaje –  dimensiuni mai mici, este un soi de colecție, cu gust și culoare deosebite. Această varietate a fost descoperită de un colecționar pasionat de semințe din Ucraina, Ruslan Duhov.

Grappoli D’Inverno – un soi de dimensiuni mici, productiv, foarte renumit în Italia, este cultivat mai ales pentru a fi uscat și consumat peste iarnă.

Black Giant – dimensiuni mari, culoare roșu cu nuanțe spre negru, foarte gustos (dulce-acrișor), conținut ridicat de licopen.

Black Beauty – un soi de colecție, de dimensiuni mari, culoare neagră, pulpă roșu închis, conținut foarte mare de licopen și antociani (conținutul de antociani este echivalent cu cel din mure și coacăze). La cea mai renumită expoziție din lume de semințe heirloom (moștenite din generație în generație), ce are loc în SUA, National Heirloom Exposition , în 2015 a fost declarat soiul cel mai gustos și sănătos !

Japanese Black Trifele – soi cu dimensiuni medii, formă de pară, culoare roșu cu tentă spre negru, foarte zemos și aromat. Deși are o denumire ce ne trimite spre alte origini, soiul provine de la un colecționar de semințe heirloom din Rusia !

Purple Bumble Bee – un soi de colecție, cu dimensiuni mici, nuanțe deosebite de roșu-negru, foarte gustos, conținut ridicat în licopen.

Gold Medal – dimensiuni mari, una dintre cele mai frumoase tomate, culoare galben-roz, deosebit de gustoasă. Un soi foarte vechi, descoperit de colecționarul de semințe Ben Quisenberry, care scria în catalogul său din 1976 că este una dintre cele mai dulci roșii gustate vreodată !

Inimă de Bou – foarte prolific, de dimensiuni foarte mari, culoare roz, unul din cel mai renumit și vechi soi românesc.

Indigo Apple – este unul dintre soiurile vedetă, de colecție, care pe baza studiul de nutriție realizat de Baker Creek , în 2013, în California, are cel mai ridicat conținut de licopen dintre toate varietățile de tomate, respectiv 21,17 ppm, comparativ cu 10 ppm cât conțin cele de culoare roșu-roz. Acest soi excelează și la conținutul de vitamina C, cu o valoare de 39,55 mg, față de o medie de 15-20 mg cât au restul varietăților. De asemenea, are un conținut foarte mare de antociani.

Moldova Green – un soi interesant de culoare verde-auriu, dimensiuni medii spre mari, foarte zemos, conținut ridicat de clorofilă. Este un soi vechi cultivat în Republica Moldova, și a fost adus în SUA de Jeremiah Gettle, în catalogul său cu soiuri heirloom, prima dată în 1998.

Roșii roz, soi local, cultivat în lunca Someșului din Maramureș, de peste 50 de ani. Este unul din cele mai rezistente soiuri, se pretează excelent la cultura ecologică, cu un gust deosebit.

Lucid Gem – un soi piesă de colecție, descoperit de Brad Gates, renumit colecționar de soiuri heirloom din SUA, care cultivă în ferma lui peste 1000 de varietăți de tomate ! Când ajunge la maturitate, prima dată se colorează în galben, apoi portocaliu, și în final cu tente spre negru. Este un soi foarte gustos, zemos, bogat în antociani.

Roșiile cultivate de noi nu excelează la nivel de producție și rezistență pe raft (în magazine), nu arată întotdeuna perfect, plantele noastre nu produc ca hibrizii, special creați pentru vânzarea în supermaketuri (își păstrează aspectul comercial mult timp, arată perfect, au același standard la dimensiune etc.), dar sunt incomparabil mai sănătoase și mai gustoase.

Semințe de roșii heirloom (tradiționale, moștenite din generație în generație), netratate, de la Baker Creek

Tomate White CherryTomate Mexican Honey Tomate Sunrise Bumble BeeTomate Barrys Crazy CherryTomate Black Vernisage Tomate Grappoli D'InvernoTomate Black Beauty Tomate Black Beauty Tomate Japanese Black TrifeleTomate Black GiantTomate Purple Bumble Bee Tomate Gold MedalTomate Inimă de Bou Tomate Indigo Apple Tomate Green Moldovan Tomate roz tradiționale din lunca Someșului, cultivate în zonă de peste 50 de ani ! Tomate Lucid GemRecoltă de tomate heirloom, pentru livrare la clienți

17 thoughts on “Soiuri de roșii cultivate în acest sezon

 • V-am descoperit cu mare bucurie de câteva zile si vreau sa va felicit pentru minunat gradina care arată ca dupa revista si pentru articolele pe care le scrieti. Sunteti un exemplu pentru mine care sunt incepatoare la grădinărit si vrea totul ecologic. Multumesc si felicitări!!!

  Răspunde
 • Buna ziua! Incerc sa imi dau seama de pe net daca soiul Indigo Apple e hairloom sau hibrid, unele locuri incadreaza soiul la heirlooms, altele le incadreaza la hibrizi prin metoda conventionala de polenizare încrucișata. Aici vad ca e incadrata la heirlooms, sunt putin nedumerita:) Oare in toamna veti avea de vanzare seminte de rosii? M-ar interesa Black Beauty, Beauty King si Dr. Wyches Yellow, v-am scris si pe fb darinca nu am primit raspuns:)

  Răspunde
  • Suntem foarte ocupați la ferma noastră Gardenbio, de aceea poate ne-a scăpat raspunsul. Indigo Apple sigur este soi, nu hibrid. Noi îl cultivăm de câțiva ani din semințele recoltate anual și obținem roșia identică cu acest soi. Dacă era hibrid nu avea sens să recoltăm semințele, deoarece F2 nu mai moștenește genele de la F1. Din decembrie sperăm să avem și semințe de vănzare.

   Răspunde
 • Citesc din experiența dumneavoastră de vreo 3 ore, de la 4:35 dimineața, și visez cu ochii deschiși! Felicitări pentru gradina, dar mai ales pentru că vă faceți timp sa împărtășiți din experiența! Sunteți o inspirație pentru multa lume!

  Aveți un articol despre cuștile de izolare pentru menținerea soiurilor de roșii?

  Răspunde
  • Multumim mult pentru aprecieri. Nu am reușit să scriu un articol despre metodele de izolare ale plantelor, pentru obținerea semințelor. Sper în viitor să-mi fac timp pentru acest articol.

   Răspunde
 • Buns ziua,as dori si eu Seminte de legume

  Răspunde
 • Frumoase mai sunt ! Daca ati avea de vanzare SEMINTE , io cu mare drag asi cumpara !

  Răspunde
  • Din toamna sper sa avem de vanzare si seminte de rosii.

   Răspunde
   • Ma bucur! O sa doresc seminte de rosii. Multumesc !

    Răspunde
   • Buna seara!!! De cand v am descoperit,citesc fiecare articol. Daca aveti seminte de rosii si cartofi dulci,as dori si eu.

    Răspunde
  • Ziua buna,
   Multumim pentru seminte, au ajuns cu bine. Multumim si pentru bonus (cosmos ) .
   Asa, cu seminte de soi, sa tot vina primavara ! Indraznesc sa va intreb, seminte de pepeni galbeni, din soiurile pe care le-ati incercat, nu aveti de vanzare ? Si inca o intrebare: cat timp a durat transportul, cand ati facut comanda pe rareseed’s ? Ca mi-au mers drept la suflet, niscaiva soiuri de plante de la ei. Asi indrazni sa cultiv Cassabanana-Sicana odorifera, direct in rasadnita, pe pat cald, dade- dade, pana toamna, fructifica. Numai bine si sanatate va doresc !

   Răspunde
   • Buna. Ne bucuram ca au ajuns cu bine semintele. Seminte de pepeni galbeni nu avem deoarece este mai greu sa obtii o samanta curata. La curcubitacee se incruciseaza foarte usor soiurile intre ele.
    Semintele de pe rareseeds le-am primit in 2-3 saptamani.
    Succes si un an rodnic va doresc !

    Răspunde
    • Buna ziua. Multumesc pentru raspuns. Asta-i drept, se incruciseaza usor curcubitaceele . Un an bun si sanatate va doresc !

     Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.