Legume

Sfecla roșie

Sfecla rosie (beta vulgaris) face parte din familia chenopodiacee, este o planta bienala, alogama si este cultivata din antichitate in zona Marilor Mediterane, Caspice si Neagra.

Are un continut ridicat de zaharuri, intre 6-12%, protide 1-1,8%, hidrati de carbon 6%, 260 mg% potasiu, 60 mg % sodiu, 35 mg% fosfor, 25 mg% calciu,  0,7 % fier. Sfecla rosie este bogata in microelemente: rubidiu, cesiu, cupru, magneziu, zinc, brom, precum si betaina, asparagina si acid glutamic. Valoare energetica este de 30 kcal/100 g.

Sfecla are culoarea rosie datorita prezentei glucozidului betanina, fiind folosita ca si colorant alimentar.

Datorita proprietatilor sale sfecla rosie este recomandata pentru beneficiile ce le aduce sanatatii fizice si psihice. Consumata dupa recomandarile specialistilor, se utilizeaza pentru tratarea diferitelor tipuri de cancer (contine enzime si substante cu proprietati antitumorale), prevenirea accidentelelor cardiovasculare, scade nivelul colesterolui, regleaza trigliceridele, digestii, anemii, infectii urinare. Austriacul Rudolf  Breuss, un renumit terapeut naturist, considera ca sucul de sfecla rosie curata cel mai bine sangele, detoxifica ficatul si ajuta la diminuarea tumorilor canceroase.

Din luna mai, de cand am prima recolta de sfecla rosie, nu lipseste  in sucurile naturale pe care le consum dimineata inainte de masa.

Am semanat sfecla in sera si in straturile de afara. In sera s-au putut recolta mai repede, iar afara au ajuns la maturitate in luna iulie.  Temperatura minima de germinare a semintelor este de 5-6 grade Celsius si rasare in 2-3 saptamani. Plantele tinere  rezista pana la -3 grade Celsius iar cele mature pana la -8 grade Celsius. Sfecla rosie prefera un sol bogat in nutrienti, cu umezeala normala, dar rezista si la seceta. Daunatorii sfeclei sunt afidele, iar bolile mana si patarea frunzelor (Cercospora beticola).

Plante companion pentru sfecla rosie: fasole, varza, porumb, ceapa, ridichi, praz, tagete.

Soiurile organice de sfecla rosie pe care le-am semanat:

– Cylindra – se seamana din aprilie pana in iulie si se recolteaza din august pana in noiembrie, forma cilindrica, culoare rosie, gust foarte bun, se pastreaza bine peste iarna.

– Detroit 2 Bolivar –  este un soi timpuriu, se seamana din februarie pana in iulie si se recolteaza din iulie pana in noiembrie, culoare rosie, gust bun, rezistenta la boli.

– Detroit Globe – este soiul cel mai cultivat, se seamana din aprilie pana in iulie si se recolteaza din august pana in noiembrie, culoare rosu intens, ajunge la o greutate de 250 g.

– Golden Detroit – daca doriti un soi interesant de sfecla, il recomand pe acesta. Are culoare galben-aurie, radacinile nu devin fibroase, nu „sangereaza” ca majoritatea soiurilor de sfecla si se pot consuma si frunzele in salate. Este rezistent la boli si se pastreaza bine peste iarna. Se seamana din aprilie pana in iulie si se recolteaza din august pana in noiembrie. Ajunge repede la maturitate, aproximativ 50-60 zile.

– Egyptean Turnip Rooted – un soi timpuriu, creste repede, culoare rosu intens, foarte gustoase, se seamana din martie pana in iulie si se recolteaza din iulie pana in noiembrie.

– Barabietola di Chioggia – un soi interesant, de origine italiana, cultivat in toata Italia, culoare roz, iar miezul are culoare alb cu cercuri concentrice roz, se seamana din aprilie pana in iulie si se recolteaza din august pana in noiembrie.

– Rhonda – un soi mai deosebit, gust dulce delicios, are continut ridicat de zahar, o textura neteda, culoare rosu bordo, foarte rezistenta la boli,  se seamana din aprilie pana in iulie si se recolteaza din august pana in noiembrie.

Seminte de sfecla rosie (comparate cu o samanta de pepene galben)

Sfecla rosie a rasarit

 

Sfecla rosie ajunsa la maturitateStrat de sfecla rosie si ardei acompaniati de tageteMorcovi si sfecla rosie Detroit Globe, Rhonda si Barabietola di Chioggia Sfecla rosie pregatita pentru prepararea unui suc proaspat BIO

One thought on “Sfecla roșie

  • sanatate curata!Are un gust deosebit,ADEVARAT!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.