DiverseSeminte, rasaduri

Semințe pentru germeni

Pentru acest an mi-am propus să-mi produc atât semințe pentru cultivarea legumelor, dar și o gamă mai mare de semințe ecologice pentru germeni. Pe lângă semințele de muștar, mazăre, ridichi, ceapă, sfeclă roșie, gulii și grâu pe care le-am recoltat în toamnă, în acest sezon îmi doresc să dedic mai mult spațiu în straturile din grădină și pentru alte semințe de germeni, cum ar fi linte, fasole mung, kale, brocoli, trifoi, lucernă (alfalfa), floarea soarelui etc.

Obținerea semințelor pentru germeni în grădină este ușoară, culturile nu trebuie protejate pentru hibridizare, deoarece semințele nu le folosiți pentru obținerea de legume în anul următor, iar germenii și vlăstarii îi consumați după încolțire sau când ating dimensiuni de 5-10 cm.  Astfel, pe lângă economiile pe care le realizați în bugetul familiei, aveți avantajul că veți consuma germeni ecologici și veți dispune de semințe proaspete cu putere de germinație mare, față de cele comercializate, care nu prezintă această garanție. Pentru a vă bucura mai mulți ani de semințele recoltate din propria grădină, este important să știți cum să le păstrați, pentru a le menține puterea de germinație; informațiile din articolul Cum să păstrați semințele de legume o perioadă mai lungă de timp, sper să vă fie de folos în acest sens.

Beneficiile consumului de germeni sunt multiple pentru sănătate, deoarece au cea mai mare concentrație de enzime, vitamine, proteine și minerale, acestea pot crește de la 300% până la 1200 %. Un kilogram de germeni oferă echivalentul nutritiv a mii de plante tinere, iar la 5-10 zile, germenii ating concentrația maximă de nutrienți. De exemplu, conținutul vitaminelor B poate să crească până la 1500% . Pentru a descoperi mai multe despre acest aliment miraculos, recomand câteva cărți, cum ar fi „Germenii – mâncarea miraculoasă”, „Vindecări miraculoase cu iarba de grâu”, scrise de Steve Meyerowitz, poreclit Sproutman (www.sproutman.com), precum și cartea Ligiei Pop „Germeni și vlăstari”.

Pentru producerea germenilor utilizez două tipuri de germinatoare, EasyGreen și Biovita. Germinatorul EasyGreen generează ceaţă, care creează mediul umed, bogat în oxigen, de care au nevoie seminţele pentru a încolţi sănătos. Poate germina seminţe fără suport din pământ şi pot fi montate până la 5 unităţi cu semințe diferite sau de același fel. Îl folosesc mai ales pentru semințele mai mici, cum ar fi cele de ceapă, muștar, gulii, lucernă. Un mic dezavantaj ar fi necesitatea de a-l alimenta în fiecare zi cu apă și implicit un consum mai mare.  Biovita este tot un germinator automat, la care fantele suportului de semințe sunt destul de largi, din acest motiv îl folosesc mai ales pentru semințele mari, cum ar fi fasole mung, sfeclă, linte etc. Avantajul germinatorului este că se alimentează o singură dată cu apă după care își face singur treaba. Are 6 programe, 3 pentru tipurile de semințe și 3 pentru durata perioadei de germinației.

Germinatorul Biovita Germeni de grâu în germinatorul Biovita - sucul din iarba de grâu excelent pentru combaterea și prevenția cancerului Grâu încolțit Germinatorul Easygreen cu ceață Semințe la încolțit în germinatorul cu ceață Germeni din semințe de lucernă și brocoli Germeni de lucernă gata pentru consum Germeni în germinatorul cu ceață Semințe de muștar încolțite Fasole mung, germeni de sfeclă roșie și semințe de ridichi încolțite Germeni de sfeclă roșie și ridichi Fasole mung

Stratul cu muștar înflorit în grădina de la țară Recoltă de semințe ecologice de muștar, pentru germeni și semănat în sezonul următor

4 thoughts on “Semințe pentru germeni

 • Tocmai am primit semințe de kale de la Dvs , dat fiind faptul ca le Creșteți ecologic le pot folosi si PTR germinat ? Ma gandesc ca prima data le pun in pământ sa crească planta matura si pe urma anul următor recoltez semințele si le pot folosi .
  Sau aveti seminte special PTR germinat ? Adevarul e ca as fi vrut si kale gata crescut ca nu gasesc niciunde , dar nu stiu daca aveați acum de vânzare . Nu prea se gașeste in tara kale , se pare ca nu prea stie multa lume care sint beneficiile ei.
  Apreciez mult ce faceți , si ma bucur ca mai sint persoane care se gandesc la ce este sănătos .

  Răspunde
  • Le puteti folosi si pt. germeni. Kale este o planta bianuala, in al 2-lea va face tulpina florifera si veti putea recolta seminte pt germeni.

   Răspunde
 • Germinatorul e super , isi merita banii . Il recomand .

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.