Legume

Rucola

Rucola (Eruca sativa) sau Voinicica, cum este cunoscuta la noi in tara, este o planta anuala ce face parte din familia Cruciferelor (sau Brasicacee). Denumirea de rucola, asa cum o gasim in hipermarketuri, provine din limba italiana. Are frunze verde inchis, adanc lobate, cu 4-10 lobi laterali si un lob terminal (depinde de soi),  asemanatoare cu cele ale papadiei, gust usor aromat iute-amarui. Gustul se accentueaza pe masura ce planta imbatraneste.

Comparativ cu salata, rucola contine de 8 ori mai mult calciu, de 5 ori mai multe vitamine A, C, K si de 4 ori mai mult fier. Semintele se folosesc ca si condiment.

Se consuma in stare cruda, in salate, dar si ca planta medicinala. In timpul Imperiului Roman era considerata planta afrodisiaca.

Rucola se dezvolta rapid, la inflorire poate ajunge si pana la 1 metru inaltime. Se consuma de regula cand planta atinge 5-10 cm, se taie si se lasa sa se regenereze.

Se seamana afara din aprilie pana in septembrie, asigurandu-se astfel o recolta constanta din primavara pana toamna tarziu. Se poate cultiva si peste iarna intr-o sera, rezista pana la temperaturi de -4 grade Celsius, unele soiuri chiar la temperaturi mai scazute.

Are nevoie de soare sau semiumbra si prefera temperaturi nu prea ridicate. La peste 25 grade Celsius gustul iute-amarui devine mai pronuntat si planta se dezvolta rapid, dezvoltand tulpini florale.

Solul trebuie sa fie de regula bogat in nutrienti, cu un drenaj bun, un pH normal 6-7 si umiditate constanta , dar nu in exces (radacinile nu se dezvolta prea mult). Distanta de plantare este de 30 cm intre randuri si 2-3 cm intre plante.

Continutul mare de ulei de mustar din rucola, un bun fungicid dar si ingrasamant verde,  o recomanda pentru mulcirea solului sau folosirea in compozitia compostului.

Se recomanda ca planta companion ceapa, aceasta este un bun fungicid  si apara rucola de fainare si putregaiul umed.

Soiul organic cultivat de mine este Rucola Rocket.

Rucola RocketRucola

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.