Combatere bio dăunători și boliRotatia culturilor

Rotatia culturilor

Rotatia culturilor se practica inca din Evul Mediu , se planta in 2 cicluri, al 3-lea fiind de „odihna”.

In cultivarea legumelor bio, rotatia culturilor este un principiu care se aplica obligatoriu, in primul rand datorita faptului ca bolile si daunatorii sunt specifice pentru anumite plante, iar cultivarea succesiva a acelorasi plante, in acelasi loc, va creste riscul ca ele sa fie infestate si anul urmator.

De asemenea, cerintele de nutrienti din sol sunt diferite, unele plante au nevoie de azot mai mult, altele de un sol mai sarac sau mai bogat, rotatia culturilor evitand saracirea solului cu elemente nutritive si crearea unui dezechilibru.

Pentru rotatia culturilor se tine cont de familia din care fac parte plantele, de nevoia de elemente nutritive din sol.

Gruparea principalelor legume dupa familii:

Cucurbitaceele – castravetii, pepenii galbeni si rosii, dovleceii, dovlecii, bostanii;

Solanaceele – cartofii, rosiile, ardeii, vinetele;

Cruciferele – varza, guliile, conopida, broccoli, hreanul, ridichile, cresonul;

Liliaceele – ceapa, usturoi, praz, sparanghel;

Leguminoasele – fasolea, mazarea, soia;

Umbeliferele – morcov, patrunjel, pastarnac, telina, marar, leustean, fenicul, hasmatuchi;

Compozitele – salata, tarhon, anghinarea, andiva;

Chenopodiaceele – sfecla rosie, spanacul, loboda;

Labiateele – cimbrul, busuiocul, magheranul.

Gruparea legumelor dupa familii stabileste si modul in care se asociaza (plante companion), acestea putand sa se influenteze pozitiv sau negativ. 

Dupa nevoia de ingrasamant din sol, legumele se grupeaza astfel:

– legume care au nevoie de un sol bogat in nutrienti :  solanaceele, cucurbitaceele, sfecla rosie;

– legume care au nevoie de un sol mediu : umbeliferele;

– legume care necesita un sol mai sarac:  liliaceele, cresonul, spanacul, salata.

Legumele cu boabe se pot folosi ca ingrasaminte azotate: mazarea, fasolea, lintea preiau azotul din aer si-l fixeaza in sol.

Se pot realiza mai multe scheme pentru rotatia culturilor, o varianta ar fi: in primul an cartofii (afaneaza solul), in al 2-lea an mazare, fasole (fixeaza  azotul in sol), in al 3-lea an plante consumatoare de azot, legumele cu frunze – cruciferele,  iar ultimul an liliacee si umbelifere care isi extrag elementele nutritive necesare din adancime.

Schema de rotatie a plantelor de mai sus este doar una din variante, se pot face diferite combinatii, eu de exemplu dupa ce am cules cartofii, am pus compost si am semanat morcovi. Compostul va asigura necesarul de nutrienti pentru morcovi dar si un sol afanat necesar pentru o dezvoltare optima a acestora.

De asemenea, dupa unele culturi mari consumatoare de nutrienti,  o varianta ecologica de echilibrare a solului este si semanarea plantelor verzi: mustar, lupin, trifoi. Acestea se incorporeaza in sol inainte de inflorire si vor ameliora fertilitatea solului, cu efect pe 2-3 ani. Ca experiment, voi semana intr-un strat seminte de mustar pentru a pregati culturile viitoare.

Plantele aromatice pot ramane in acelasi loc, nu sunt pretentioase pentru nutrientii din sol si nu atrag boli si daunatori, dimpotriva resping multi daunatori prin mirosul specific.

Cartofii afaneaza solul pentru culturile urmatoare

Dupa cartofi si imbogatirea solului cu compost, am semanat morcovi Dupa recoltarea cartofilor si cateva galeti de compost am semanat ridichi. Hreanul din stratul de cartofi m-a salvat de Colorado :)Dupa fasole, solul va fi bogat in azot, iar la anul voi semana plante cu necesar ridicat de azot - varza, gulii..

4 thoughts on “Rotatia culturilor

  • Buna ziua. Principiul rotatie monoculturilor e clar. Intrebarea e daca mai ramane valabil sau cum se practica atunci cand punem culturi companion. De ex daca pe un strat am avut rosii si ceapa si usturoi si mai stiu eu ce, fire alternative, sau chiar plante din 3 familii, se pastreaza sistemul? 5 ani nu mai pun 2 din cele mai importante clase? Multumesc

    Răspunde
    • Rotația culturilor este un principiu ce se aplică în agricultura ecologică și o condiție de bază pentru certificare ecologică, Însă, în cazul acesta ar trebui să ținem cont de familia de plante principale. De exemplu, dacă pe stratul de roșii, între plante avem salată sau ceapă, anul viitor noi cultivăm ceapă sau salată. Din punctul nostru de vedere, dacă avem un sol viu și încorporăm anual compost, ar fi puțin probabil să avem probleme. Charles Dowding, cel mai renumit grădinar din UK, ce cultivă ecologic, demontează acest mit și cultivă tomate pe același strat mai mulți ani consecutivi, fără probleme.

      Răspunde
  • cand se planteaza in straturi se pun din aceeiasi familie sau se pot combina familiile ? daca se combina 2 sau 3 familii in acelasi strat anu viitor de ce anume trebuie sa tinem cont sa plantam? in cazu dvs cum ati plantat in acelasi strat cartofi si usturoi adica din familia solanacee si liliacee, la anu in acelasi strat din ce familii trebuie plantat. multumesc frumos. o seara placuta

    Răspunde
    • Se pot pune si din aceiasi familie intr-un strat, dar anul viitor este bine sa rotiti cu alte legume din familii diferite. Ideea este ca in anul urmator sa nu plantati din aceiasi familie in acelasi loc, prevenind astfel bolile ce pot sa apara din anul anterior.

      Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.