Legume

Rosa Bianca – un soi de vinete cu un gust excelent

Deși în primăvară nu m-am putut lăuda cu răsadurile de vinete, în cele din urmă, chiar si așa mai amărâte cum au fost, plantele s-au dezvoltat bine și m-am putut bucura de recolte frumoase. Primele vinete le-am cules în seră apoi s-au copt și cele din straturile de afară.

Soiurile ecologice pe care le-am cultivat anul acesta au fost Black Beauty,  Little Fingers, Long Purple, Rosa Bianca, Violetta di Firenza și  Tres Hative de Barbentane.

Se spune că Rosa Bianca (denumirea exactă Rotunda Bianca Sfumata di Rosa) este soiul cel mai apreciat de grădinari si gurmanzi, lucru de care m-am convins și eu. Este un soi tradițional italian de culoare alb-violet, produce vinete medii-mari aproape sferice, cu o textură fină, gust excelent  și nu sunt amare deloc, chiar și dacă sunt culese după perioada de maturizare. Se culeg când ajung la o dimensiune de 12-15 cm. Este un soi timpuriu și foarte prolific, produce multe vinete, eu am cules aproximativ 10-15  de pe o plantă.

Black Beauty este un soi vechi cultivat încă din 1902, produce vinete cu dimensiunea de 12-15 cm cu forma aproape rotundă, prolific și este timpuriu.

Long Purple se distinge prin forma alungită și un gust foarte bun. Se pot recolta până la 5-10 vinete de pe fiecare plantă.

Tres Hative de Barbentane este un soi extrem de prolific, produce  până toamna târziu chiar și 15-20 de vinete pe plantă.

Violetta di Firenza se remarcă prin culoarea violet deschis, dar nu este un soi prolific, produce numai 3-5 vinete pe plantă. 

Little Fingers sunt de dimensiuni mici, până la 10 cm lungime, dar de pe o plantă se pot culege 15-25 de vinete și sunt foarte gustoase.

Anul viitor voi dedica un strat numai pentru acest soi deosebit de vinete, Rosa Bianca, care mi-a lăsat cea mai bună impresie.

Stratul cu vinetele din seră la început Stratul cu vinetele din seră dupa 2 luni de la plantare

Vinete Long Purple Recoltă de vinete Long Purple Vinete Tres Hative de Barbentane Recoltă de vinete Tres Hative de Barbentane Vinete Little Fingers Vinete Rosa Bianca Vinete Black Beauty Vinete Violetta di Firenza

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Rosa Bianca – un soi de vinete cu un gust excelent

 • Salut !

  Felicitari pentru articol !
  Aveti un site foarte interesant, pe care eu abia acuma l-am descoperit !
  De unde ați făcut rost de semințe / răsaduri de vinete aşa exotice ?
  În piata din Craiova, la tarani, eu nu găsesc decât 2 soiuri de vinete: „pana corbului” si un soi de vinete albe …
  Aş dori să cultiv si eu „Rosa Bianca”. Mă puteți ajuta ?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.