Rolul păsărilor în grădina ecologică
Dacă doriți o grădină ecologică trebuie să atrageți păsările, acestea își hrănesc puii cu insecte, omizi, larve, ouă de insecte, fluturi etc. De exemplu, o pereche de pițigoi care produce și hrănește într-o vară două generații de 10-13 pui, culege chiar și 70 kg de insecte, larve, ouă de insecte din pomi, iarbă sau de pe plantele din grădină. Vrăbiile clocesc de trei ori pe sezon, căutând hrană pentru hrănirea puilor în pomi (omizi, larve) hrănindu-se inclusiv cu afide.
De asemenea, mai ales pe timp de iarnă, dacă un pițigoi nu se hrănește timp de 24 de ore acesta moare.
Căsuțele pentru păsări în grădină sunt un motiv de bucurie ale micilor înaripate, acestea le oferă hrană și adăpost pe timpul iernii, când hrana lor de bază, insectele, intră în hibernare. Pentru ca să vă bucurați de prezența păsărilor primăvara și vara, instalați aceste căsuțe în grădină încă de la sfârșitul toamnei, pentru ca acestea să se obișnuiască cu locul lor înainte de venirea gerului. Ca hrană puteți să le oferiți boabe și semințe oleaginoase, cum ar cele de floarea soarelui, in, cânepă, mei etc.
Căsuțele pentru păsări trebuie să fie amplasate la cel puțin 1 m deasupra solului pentru a le feri de prădători, cum ar fi pisica. Materialele din care sunt confecționate să fie rezistente la intemperii.
Chiar dacă unele păsări, cum ar fi mierlele sau graurii, uneori ne mai mănâncă din fructe, cum am pățit și eu cu cireșele anul acesta, un grădinar care înțelege rolul acestora în echilibrul naturii precum și bucuria trăită în simfonia sunetelor din diminețile de primăvară, le oferă cu plăcere o parte mică din recoltă.
Din păcate utilizarea tratamentelor chimice în grădină alungă păsările, iar uneori acestea hrănindu-se cu semințe otrăvite sau diferite granule pentru melci și limacși, găsim pui sau păsări moarte.
Un alt avantaj al păsărilor, pe lângă cel de insectivore prin care mențin echilibrul natural al populațiilor de insecte în grădină, au și un rol important în polenizarea plantelor din grădină.
Prezenţa păsărilor ne spune că într-un anumit loc se găsesc artropode de dimensiuni mai mari, viermi şi larve – aşadar dacă observaţi păsări ţopăind prin grădină sau pe gazon e semn că acolo există o reţea trofică funcţională. Păsările participă la menținerea acestei rețele trofice prin răspândirea de protozoare pe care le poartă pe picioare sau prin scăparea unui vierme luat dintr-o zonă în alta. Multe păsări mănâncă seminţele, reducând numărul buruienilor, ele produc în schimb un îngrăşământ de calitate.
Pe lângă rolul de sanitari din grădina ecologică, cântecul și veselia lor, munca pe care o depun pentru construirea cuiburilor, coloritul acestora care ne încântă privirea, devotamentul cu care își hrănesc puii, trebuie să ne stârnească admirație și respect față de aceste făpturi minunate.
Ma intereseza, locul de unde ati procurat aceste frumoase si cred functionale casute de pasarele … Am citit acest articol de mai multe ori, imprejurari diferite, dar nu am indraznit sa va intreb ! Multumesc !
Hortieco
F interesant articolul