Legume

Am cules ceapa și arpagicul

Desi e cam tarziu, la inceputul lunii septembrie am reusit sa culeg ceapa si arpagicul din gradina. Semintele de arpagic le-am semanat in primavara printre rosii,  dar si pe 1/3 de strat langa morcovi. Ceapa si arpagicul sunt un bun fungicid bio impotriva manei si fainarii, boli intalnite frecvent la rosii.

Arpagicul l-am plantat tot in primavara, langa morcovi, fiind buni companioni.

Ceapa si arpagicul se recolteaza pe vreme insorita si cand solul nu este prea umed. Dupa ce le-am scos din strat, cateva zile le voi lasa afara in bataia  soarelui, iar la interval de 2 zile le intorc, pentru a se usca uniform.

Ceapa este pregatita pentru iernat cand coditele sunt uscate bine. Se pun in ladite in locuri uscate, bine aerisite, cu temperatura pozitiva dar sa nu depaseasca 15 grade Celsius, deoarece la temperaturi mai mari incepe sa incolteasca.

Soiurile de arpagic si ceapa au fost descrise intr-un articol din luna august.

Ceapa recoltata imi va fi suficienta pana la primavara, cand sper sa ma bucur de ceapa verde. Arpagicul dupa ce se va usca bine, intentionez sa-l plantez afara pe la inceputul lunii octombrie,  pentru recolta de ceapa de anul viitor.

Cativa bulbi de ceapa, mai sanatosi, ii voi pastra pana in primavara cand ii voi planta din nou in strat pentru samanta.

Arpagic si o ceapa Red Baron

Ceapa SturonCeapa Red BaronCeapa si arpagicul puse la uscat afara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.