Inmultirea plantelorSeminte, rasaduri

Primele răsaduri pentru grădină

Primele rasaduri pentru gradina le-am pus inca din luna decembrie in sera,  intr-o minisera Steward incalzita. Pe perioada iernii au beneficiat doar de caldura suplimentara nu si de lumina, desi daca le ofeream si o sursa de lumina probabil se dezvoltau mai bine. Rasadurile au fost cu gulii Noriko, conopida Alpha, salata Navarra si mazare Karina. Toate se afla deja plantate in straturile din sera si in curand se vor putea recolta.

Tot in minisera incalzita, la sfarsitul lunii ianuarie am pus seminte pentru rosii Black Russian, acestea au crescut deja binisor in sera. Am mai avut de anul trecut 6 buc. de seminte, erau in total vreo 20 buc. in plic. De aceea le-am pus din timp pentru ca acest soi de rosii sa-mi infloreasca primul in strat si sa pot recolta semintele nehibridizate cu alte soiuri de rosii. La fel am procedat cu 2 seminte ramase de anul trecut de castraveti Sonja (in total erau doar 10 seminte in plic) , de care am fost foarte incantat, astfel incat voi recolta si de la acesta primii castraveti pentru seminte, care imi vor asigura castravetii in anii urmatori cu garantia pastrarii liniei genetice a soiului.

Anul acesta mi-am propus sa-mi produc propriile seminte, una dintre metode este de a decala rasadurile in timp pentru soiurile diferite de la aceleasi legume, evitandu-se incrucisarea. De exemplu, daca doriti sa va recoltati semintele de la un soi anume, semanati-l mai repede cu cel putin 2 saptamani sau chiar o luna astfel incat sa infloreasca primul si sa nu se incruciseze cu celelalte soiuri, avand astfel garantia pastrarii liniei genetice a plantei in samanta recoltata. Aceasta este metoda cea mai simpla, mai exista si altele, dar mai greu de aplicat, cum ar fi pastrarea distantelor intre plante, custi de izolare etc.

Pe data de 31 ianuarie am semanat ardeii . Ardeii au rasarit cel mai greu, abia la mijlocul lunii martie.  Soiurile sunt diverse, Orange Sun, Palladio, Marconi Rosa, California precum si ardei iuti Red of Fire si Jalapeno Early. De asemenea, am mai pus rasad pentru soiuri timpurii de varza Red Acre si Golden Acre, gulii Noriko si broccoli Veronica. Acestea deja le-am pus in straturile de afara in tunel de folie, dar din pacate unele au fost afectate de cateva nopti cu temperaturi de -5 grade Celsius. Din dorinta de le pune cat mai repede in straturile de afara, pentru a le recolta cat mai devreme , desi sunt soiuri foarte timpurii, nu le-am lasat sa creasca suficient in rasad, iar la repicare au fost mai sensibile cand temperaturile pe timpul noptii au fost scazute.  Unele insa au rezistat,  cele care au cedat le-am schimbat cu altele mai bine dezvoltate, iar acum se dezvolta foarte bine.

Pe la mijlocul lunii februarie am pus rasaduri pentru vinete, varza de Bruxelles, rosii, castraveti, praz, telina, sfecla rosie, andive, fenicul, pepeni galbeni, pepeni rosii, floarea soarelui decorativa precum si mai multe plante aromatice, cum ar fi cimbru, coriandru, maghiran, busuioc, salvie etc. La vinete, inafara de cele cultivate anul trecut, am mai semanat un soi nou Giant of New York. Cu rosiile am testat noi soiuri, fata cele din vara 2014, cum ar fi Purple Calabash, Burpees Delicious. Din pacate, am achizitionat cateva seminte organice si de la noi, de pe http://semintelegumeflori.ro dar multe nu au rasarit, cum ar fi si soiul Purple Calabash, porecum si pepenele galben Best Jumbo (din 10 seminte semanate nu a iesit niciuna). Pe viitor nu voi mai achizitiona de la ei.

La rasadurile de pepeni galbeni, pe langa deliciosul soi cultivat anul trecut in sera  Honeydew Green Flesh si  Ambrosia (la Troubadour am renuntat, nu mi-a placut), am mai completat colectia cu soiurile Honeydew Orange Flesh si Hearts of Gold. Pe langa pepenele rosu Sugar Baby, vedeta gradinii, cultivat anul trecut, am pus in rasad o noua achizitie, Crimson Sweet.

Colectia de castraveti am completat-o cu cateva soiurile noi, mai exotice:  Crystal Lemon (cu aroma de lamaie), Partner si Paris White (culoare alba).

Tot in luna februarie am pus in rasad mazare Rondo si Ambasador, aceasta deja am repicat-o in straturile de afara printre cartofi si hrean.

In luna martie am mai semanat in rasaduri nasturtium (Condurul Doamnei) si marigold (tagete), pentru protejarea straturilor de daunatori.

Urmeaza sa mai pun rasaduri de dovlecei, dovleci, multe soiuri de flori precum si plante aromatice.

Rasaduri de telinaRasaduri de praz Rasaduri de fenicul FlorenceRasaduri de vinete Black BeautyRasaduri de varza Red Acre si castraveti Rasaduri de sfecla rosie
Rasaduri de rosii pentru straturile de afaraRasaduri de mararRasaduri de ardei Rasaduri de tageteRasaduri de lupinFloarea soarelui decorativaRosie Black Russian in sera, primele rasaduri din minisera incalzitaRasaduri de rosii pitice DWARF - TINNY TIM, primele rasaduri din minisera incalzitaConopida Alpha , primele rasaduri din minisera incalzita (decembrie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.