Plante noi în grădină
La începutul lunii iunie am primit din UK, de la http://www.suttons.co.uk, coletele cu plantele noi pe care mi le-am dorit în grădină. Deși nu livrează înafară Regatului, numai semințe, un prieten stabilit acolo, mi le-a comandat și mi le-a trimis în Ro. Au ajuns într-o săptămână într-o stare foarte bună, iar acum le-am plantat deja în straturile din grădină.
Am primit 6 plante de Yacon, 6 de Oca și câte 6 de cartofi dulci Murasaki, Burgundy și Bonita.
Despre cartofii dulci am mai scris, aceștia i-am cultivat cu succes în grădină anul trecut, soiurile Beauregard și Carolina Ruby, doar aș remarca la soiurile noi câteva caracteristici. Murasaki, un soi japonez foarte dulce, cu coajă roșie și pulpă albă, Burgundy are pulpa orange, este bogat în betacaroten și se distinge printr-o rezistența mai mare la frig decât restul soiurilor de cartofi dulci, iar Bonita este asemănător cu cartofii clasici, având pulpa și coaja albă-gălbui.
Yacon, o plantă mai puțin cunoscută la noi, este originară din America de Sud, regiunea munților Anzi, dar a început să fie cultivată și în Australia, Noua Zeelandă, China sau SUA. Este o plantă perenă, puțin pretențioasă, cu frunze verzi foarte mari și flori galbene, seamănă cu topinamburul și este înrudită cu floarea soarelui.
Planta ajunge la o înălțime de 1,5-2 metri, iar toamna târziu yacon-ul face două tipuri de rădăcini, tuberculii mari pentru consum, care pot atinge până la 1 kg și muguri din care se vor dezvolta plantele viitoare. Tuberculii de yacon au o varietate de culori, pot fi albi (cei mai întâlniți), roșii, roz, portocalii, galbeni.
Sucul extras din rădăcinile de yacon are un gust dulceag, putând înlocui cu succes zahărul ca îndulcitor, iar datorită indicelui glicemic scăzut este pretabil consumului și pentru diabetici. Pe lângă faptul că este hipoglicemic, yaconul este recomandat și pentru persoanele cu nivel crescut al colesterolului, reducând nivelul trigliceridelor și lipoproteinelor.
Oca (oxalis tuberosa), la fel ca yucon-ul, își are originile în America de Sud, unde adesea crește în flora spontană, dar datorită proprietățile nutritive deosebite a fost cultivat de mii de ani de incași. În prezent, în zona munților Anzi este a 2-a planta ca importanță după cartof, iar din 1800 a fost cultivată și în Noua Zeelandă, unde a devenit foarte populară și este denumită yam. Este considerată un superaliment, fiind o importantă sursă de vitamina C și de pigmenți naturali (se regăsesc sub o varietate de culori, alb, roșu, galben, portocaliu), cu efect antioxidant, precum carotenoidele și antocianinele. De asemenea, față de cartof, conține semnificativ mai puține calorii și mai multe proteine.
Deși 3 plante de yacon și vreo 4 de oca, după ce le-am plantat în strat mi le-au devorat graurii, sper ca cele rămase, pe care le-am protejat acum cu sticle de plastic, să se dezvolte, iar la toamnă să pot posta articole cu recolta de la aceste plante noi. Anul acesta graurii au fost o pacoste în grădină, pe lângă răsadurile de vinete, ardei și flori pe care mi le-au distrus, mi-au golit și un cireș. Anul viitor, dacă aceste păsări vor fi prezente din nou în zonă, voi proteja straturile și pomii cu plasă cu ochiuri mici, împotriva păsărilor. Am încercat diverse variante, de ex. Cd-uri agățate prin copac, dar fără niciun rezultat.
Buna ziua. Ce rezultate ați obținut cu plantele de yacon? Ce gust au tuberculii? Ce producție pe tufă? Filipflorian1985@gmail. com
Din pacate nu am obtinut rezultatele asteptate cu plantele de yacon.
Eu am obținut cam 2 kg pe plantă dar se poate obține mai mult. Gustul este foarte dulce.