Legume

Plantarea usturoiului

Usturoiul (Allium sativum) provine din Asia Centrala, iar in forma actuala s-a cultivat in China si bazinul Marii Mediterane. S-a utilizat in alimentatie inca din antichitate de catre romani, greci si egipteni.

Se cultiva pentru bulbi, tulpina si frunze verzi. Bulbul contine 25-30% substanta uscata, are continut ridicat de glucide 20-26%, protide 6-7%, vitaminele B1, B2, E, vitamina C 10-20mg si saruri minerale: calciu, fosfor, potasiu . Contine cantitati mari de fitoncide cu actiune bactericida, conferindu-i proprietati tonifiante si antiseptice. De asemenea, usturoiul contine si o cantitate mare de antioxidanti.

Exista 3 categorii de usturoi: softneck, hardneck si elefant. Soiurile hardneck fata de cele softneck au gustul mai complex , fiind mai picant, mai „usturoi”, iar tijele sunt mai tari si cateii mai putini dar mai mari. De asemenea, soiurile hardneck se curata mai usor de coaja. Dezavantajul soiurilor hardneck este ca se pot depozita pentru o perioada mai scurta, pana in 4 luni, fata de cele softneck, care se pastreaza pana la 9 luni. Usturoiul elefant este o incrucisare intre usturoi si praz si are dimensiuni foarte mari, putand sa ajunga pana la 300 gr. 

Usturoiul se inmulteste pe cale vegetativa, prin bulbili. Sistemul radicular este slab dezvoltat, radacinile fasciculare dezvoltandu-se pana la adancimea de 15-20 cm.

Usturoiul are pretentii reduse fata de temperatura, bulbii rezista iarna pana la -25 grade Celsius, iar in perioada de repaus vegetativ  pana la -15 grade Celsius. Temperatura optima de vegetatie este de 18-20 grade Celsius, minima 3-4 si maxima 25-30.

Bulbii se formeaza la temperaturi de 18-20 grade Celsius si au nevoie de zile lungi, de multa lumina, in locuri umbrite nu formeaza bulbii. Are nevoie de un sol bogat in nutrienti, iar datorita sistemului radicular slab dezvoltat, necesita o umiditate constanta, aceasta trebuie sa fie de 70-75% pana la formarea bulbului si de 60-65% in perioada de maturizare.

Dupa ce am plantat usturoiul in toamna, am  mulcit stratul cu crengi tocate, beneficiind de avantajele: ii mentine umiditatea in sol, sistemul radicular se va dezolta mai bine peste iarna, iar in primavara va intra in vegetatie mai repede (pamantul din stratul protejat de mulci se incalzeste repede dupa trecerea iernii).

Plantarea usturoiului se recomanda sa se faca toamna, in luna octombrie-noiembrie, cu 3-4 saptamani inainte de primul inghet, pentru a se produce inradacinarea bulbilor pana in primavara.

Se recomanda sa se foloseasca la plantare bulbilii (cateii) de la exterior, mai bine dezvoltati, cei din interior nu vor da plante bine dezvoltate.

Distanta dintre randuri 30 cm, intre plante 3-4 cm si adancimea 4-5 cm toamna si 3-4 cm daca se planteaza in primavara. Daca usturoiul incepe sa infloreasca este indicat sa se inlature florile inainte ca sa se deschida, energia va fi astfel dirijata in dezvoltarea bulbilor. Bobocii de floare de usturoi sunt gustosi si pot fi folositi pentru gatit.

In jurul lunii iunie, iulie, frunzele usturoiului se ingalbeneasc si incep sa se usuce, radacinile fiind gata pentru recoltare. Se lasa la uscat la soare cateva zile, dupa care se poate pune la depozitat.

Usturoiul poate reveni pe acelasi teren sau dupa alte bulbifere, numai dupa 4-5 ani pentru a preveni atacul de nematoizi. Se recomanda sa se cultive in straturile unde in anii anteriori s-au cultivat mazare, fasole sau tomate.

Datorita proprietatilor sale antifungicide, usturoiul se recomanda ca insecticid ecologic.

In infuzie: se piseaza 150 gr. de usturoi, timp de o jumatate de ora se pune la infuzat in 5 litri de apa clocotita, dupa care se strecoara si se lasa la racit.

Solutie macerat : se pun 80 gr. de usturoi in 5 l de apa, timp de o zi, se strecoara si se adauga 4 ml de alcool.

Solutiile obtinute se pulverizeaza direct pe plantele afectate.

Usturoiul este o planta cu uleiuri volatile foarte puternice, alungand afidele, furnicile, paianjenii, musca de varza, melcii. Este o planta companion pentru  rosii, ardei, vinete, cartofi, varza, broccoli, conopida, gulii si morcovi. Nu se planteaza alaturi de mazare si fasole.

Se pastreaza timp de 4-9 luni in pungi de hartie, in intuneric, la temperaturi de 5 grade si o umiditate de 60%.

Soiul organic de usturoi pe care l-am plantat in toamna, in 2 straturi de 1,2 m x 3 m, este Vallelado, un soi softneck.

Usturoi organic softneck Vallelado

Catei de usturoi organic softneck ValleladoUsturoi hardneck, cu tija mai tare si catei mai mari Stratul de usturoi, mulcit cu crengi tocate, in asteptarea iernii

4 thoughts on “Plantarea usturoiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.