AlbinaritBestFloriPlante aromaticeToate articolele

Planta curry

Planta curry, cunoscută și sub numele de imortela sau Helichrysum italicum, este o plantă aromatică mediteraneană, apreciată pentru parfumul său intens, asemănător condimentului curry. Însă, nu trebuie confundată cu amestecul de condimente curry, care este un mix aromat de mirodenii, folosit în special în bucătăria indiană și asiatică.

Planta curry poate rezista peste iarnă, dar depinde de climatul în care este cultivată. Este o planta perenă și supraviețuiește iernilor până la -10 grade Celsius, dacă temperaturile scad sub această limită, rădăcinile pot îngheța și planta nu va supraviețui. O soluție în acest caz o reprezintă acoperirea solului cu un strat de mulci (paie, frunze uscate, rumeguș) sau o folie agril antiîngheț, pentru a proteja rădăcinile de frig.

Noi o cultivăm în solar și a trecut peste mai multe ierni fără probleme.

Se recomandă să fie plantată în soluri ușoare, bine drenate (nu suportă umiditatea excesivă), are nevoie de soare direct cel puțin 6-8 ore pe zi și se poate înmulți prin semințe sau, ca majoritatea plantelor aromatice,  prin butași ori divizarea tufei (primăvara/toamna).

Pentru a stimula creșterea densă și compactă se recomandă tunderea plantelor după perioada de înflorire.

Planta curry are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antiseptice și este folosită în ceaiuri sau infuzii pentru probleme digestive și respiratorii, iar în bucătăria mediteraneană pentru a aromatiza carnea, peștele sau legumele.

Valoarea plantei în grădină constă în rolul decorativ, datorită frunzelor argintii și florilor galbene, care rezistă mult timp după uscare, dar mai ales datorită atragerii polenizatorilor și respingerea dăunătorilor prin mirosul specific.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.