Planificarea grădinii
„Un obiectiv fără un plan este doar o dorință” – J.M. Fortier.
Ca în orice domeniu, şi pentru cultivarea plantelor, fără o bună organizare şi întocmirea unui plan anual, şansele de reuşită se reduc semnificativ. Nu este o sarcină simplă să-ţi planifici ce să cultivi, când să plantezi, când să recoltezi, când să înfiinţezi următoarea cultură, această etapă necesită multă răbdare, cunoştinţe, experienţă, rigurozitate, dar mai ales pasiune.
Dacă sunteţi la început de drum, probabil că realizarea planului nu se va materializa conform aşteptărilor, dar de la un an la altul, vă veţi dezvolta această abilitate, procentul de realizare a planului propus va fi tot mai mare, iar rezultatele obţinute vor fi tot mai mulţumitoare.
La întocmirea unui plan anual al grădinii trebuie să știm legumele pe care dorim să le cultivăm, varietățile și să cunoaștem cerințele de cultivare pentru fiecare. Elaborarea lui necesită cunoștințe, experiență, răbdare și timp, fără aceste ingrediente realizarea unui sezon de succes este greu de obținut.
Înainte de inventarierea semințelor din anii anteriori, viabilitatea acestora și achiziționarea de noi semințe, planul pentru sezonul următor trebuie să fie deja conturat. Ulterior, planual anual poate fi detaliat cu sarcinile aferente fiecărei luni.
Deoarece straturile sunt fixe, nu mai trebuie săpate și rămân în aceeași configurație, le putem atribui un număr (1,2…6) sau cod (S1, S2…, G1, G2…), astfel putem stabili exact pentru fiecare, legumele ce le cultivăm, de la începutul sezonului până la sfârșit.
O variantă simplă ar fi să realizați o schiță de mână pe hârtie sau pe calculator cu straturile și ce urmează să fie cultivate pe acestea.
În unele straturi, după ce am semănat sau plantat legumele din primăvară, ce se vor recolta peste vară, la sfârșitul verii sau început de toamnă putem cultiva al 2-lea ciclu de culturi. De exemplu, într-un strat plantăm răsadurile de dovlecei în aprilie-mai, iar în august semănăm ridichi de lună, spanac, rucola, iar printre aceste rânduri plantăm în octombrie usturoiul.
După ce ați stabilit o schiță simplă cu straturile fixe, cărora li se atribuie un număr sau cod pe toată perioada existenței grădinii, într-un fișier Excel puteți întocmi planul anual al grădinii, cu plantele aferente straturilor, din ianuarie până în decembrie.