Diverse

Hrănirea păsărilor din grădină pe timpul iernii

Așa cum am mai scris în articolul Rolul păsărilor în grădina ecologică, pentru a vă bucura de prezența păsărilor primăvara și vara, oferiți-le hrană în grădină încă de la sfârșitul toamnei, pentru ca acestea să se obișnuiască cu locul lor înainte de venirea gerului. Astfel, ele vor fi prezente în grădină tot timpul anului și pe lângă rolul de sanitar în grădina ecologică vă vor aduce bucurie prin simfonia sunetelor din diminețile de primăvară. Căsuțele din grădină, cu hrană pentru păsări, sunt un motiv de satisfacție ale micilor înaripate, acestea le oferă hrană și adăpost pe timpul iernii, când hrana lor de bază, insectele, intră în hibernare.

Este foarte important să stiți când să le hrăniți, perioada recomandată este din luna noiembrie și până la sfârșitul lui februarie, deoarece odată cu sosirea primăverii, din luna martie, hrănirea puilor cu seminţe în loc de larve şi insecte poate cauza moartea acestora.

De asemenea, dacă vă asumați această răspundere să hrăniți micile înaripate, trebuie să le oferiți zilnic hrană pe toată perioada iernii. Păsările se obişnuiesc repede cu locul unde găsesc mâncare, acestea găsind în grădină o sursă sigură de hrană și se vor aduna în zonă mai multe decât pot supravieţui în condiţii normale. Însă, lipsa hranei în grădină poate avea consecinţe grave, un pițigoi dacă nu se hrănește timp de 24 de ore, acesta moare. Așadar, începeți hrănirea păsărilor numai dacă le puteți asigura zilnic cantitatea de hrană, pe tot parcursul iernii.

Dacă e cazul, alimentați zilnic hrănitorile, în special seara, astfel încât după o noapte geroasă, păsările care vin în zori să găsească hrană suficientă.

Majoritatea păsărilor care rămân peste iarnă preferă seminţele de floarea soarelui (o sursă bună de proteine), seminţele oleaginoase de dovleac, pepene, rapiţă,  seminţele făinoase de cânepă, mei, grâu, făină de mălai, dar acestea în cantităţi mult mai reduse, deoarece nu toate preferă aceste seminţe.

De asemenea, ca supliment nutritiv se pot oferi slănină nesărată, neafumată, seu de oaie, alune, ou fiert sau caş. Foarte important ca aceste alimente să nu fie sărate sau mucegăite. Semințele se pot amesteca cu seu de oaie sau cu untură topită și se vor oferi păsărilor după îngroşare, întărire.

Hrana menționată mai sus va aduce în grădină mai multe specii de păsări, printre care piţigoiul mare (Parus major), piţigoiul albastru (Parus caeruleus), piţigoiul sur (Parus palustris) și cinteza (Fringilla coelebs), toate acestea fiind prezente și în grădina mea, pițigoii se hrănesc cu ce le ofer în căsuțele și suporții de hrană, din copaci și din straturile din grădină, iar cintezele se mulțumesc și cu firmiturile ce cad de la pițigoi, pe care le caută prin zăpadă.

Dacă doriți să invitați la masă mierlele şi sturzii, oferiți-le fructe sau legume, cum ar fi merele și morcovii fierți, pe care le consumă cu plăcere chiar dacă sunt îngheţate.

Niciodată să nu le oferiți păsărilor pâine, deoarece drojdia le poate poate provoca diferite boli gastrice.

Respectând câteva reguli simple, veți oferi un ajutor neprețuit micilor înaripate, iar grădina va prinde viață chiar și în zilele geroase și cenușii de iarnă.

Căsuță pentru hrana păsărilor

Pițigoii se hrănesc din suportul cu semințe Cintezele se hrănesc cu semințele căzute pe zăpadă Grup de cinteze și un pițigoi
Căsuțe pentru hrănirea păsărilor cu semințe
Pițigoi albastru Grădina prinde viață în decorul hibernal - pitigoii (Parus major) iau o pauză pe ramurile copacului Pițigoii - Parus major Un pițigoi albastru (Parus caeruleus) se ospătează cu semințe

Suportul pentru semințe - o ispită prea mare pentru pițigoi :)Pitigoi mare - Parus major Pitigoi Stol de păsări în zbor deasupra grădinii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.