De ce este important pentru plante să cunoaștem pH-ul solului
Reactia chimica a solului este data de raportul dintre ionii de hidrogen H+ si cei de oxidril OH+ din sol, rezultati din reactiile chimice din solutia solului, din relatiile de schimb cationic si din raportul dintre coloizii de natura acida sau alcalina ai solului si se defineste prin valorile pH. Un echilibru intre ionii de hidrogen H+ si cei de oxidril OH+ determina o reactie neutra, adica pH = 7, caracteristica apei pure care disociaza cele doua tipuri de ioni in proportii egale.
pH-ul solului se masoara pe o scara de la 0 la 14, tipul solului din punct de vedere al pH-ului se clasifica astfel:
pH <4 – sol extrem de acid;
pH 4-5,5 – sol foarte acid;
pH 5,5-6 – sol mediu acid;
pH 6-6,5 – sol slab acid;
pH 6,5 – 7 – sol foarte slab acid;
pH 7 – sol neutru;
pH 7-7,5 – sol foarte slab alcalin;
pH 7,5 – 8 – sol slab alcalin;
pH 8 – 8,5 – sol mediu alcalin;
pH 8,5-9 – sol puternic alcalin;
pH >9 – sol extrem de alcalin.
Capacitatea de schimb cationic influenteaza fertilitatea solului, prezenta cationilor de Ca si Mg favorizeaza dezvoltarea humusului precum si structura solului, optimizand regimul de apa si aer, absorbtia radiculara a plantelor si activitatea microbiologica din sol. In soluri cu o prezenta mai mare de ioni de H+ solul devin acid, influentand negativ accesibilitatea unor micro si macroelemente.
De ce este important pentru plante sa cunoastem pH-ul solului.
Elementele de baza pentru un sol echilibrat, care influenteaza decisiv dezvoltarea plantelor N, P, K (azot, fosfor, potasiu), sunt asimilate de acestea in functie de valorile pH-lui astfel: azotul se asimilieaza la pH 6-8,5, fosforul la un pH 6,5 – 8 si potasiul la un pH>6 .
Alte elemente se asimilieaza la urmatoarele pH-uri ale solului: sulf pH > 6, calciu si magneziu pH 6,5-8,5, fier pH < 6,5, mangan pH 4,5-6,5, bor pH 5-7, cupru si zinc pH 5-7.
pH-ul optim pentru majoritatea legumelor este situat intre 6,3 – 7,4, dar unele tolereaza mai bine un pH mai acid sau mai alcalin. Fasolea, varza, conopida, broccoli, ceapa, usturoiul, sparanghelul suporta si un sol mai alcalin pH 6,5 – 8, cartofii, rosiile, ardeii, pepenii, dovleceii se comporta bine si la un sol mai acid cu pH 5,5-6,8. Morcovul si patrunjelul prefera un pH intre 6-8, sfecla rosie pH 6-7,4, vinetele, spanacul, macrisul pH 5,5 – 6,5.
Plantele care au nevoie de un sol acid sunt: hortensiile, rododendronii, azaleele, cameliile, anthurium, begonia, ciclamele, gloxiniile, primulele. Arbustii fructiferi care prefera solul acid sunt: afinul, coacazul, agresul, zmeurul, murul, iar dintre pomii fructiferi: marul, ciresul, parul si piersicul.
Anemonele, gladiolele, narcisele, zambilele, lalelele prefera solurile neutre si chiar usor alcaline.
Materia organica ce se descompune in sol (resturile vegetale), precipitatiile, irigarea (reduc cantitatile de N, P si K – elemente care mentin un sol neutru) contribuie in cele din urma la formarea unui sol acid.
Pentru echilibrarea unui sol acid se recomanda sa incorporati var, cenusa de lemn (7-10 kg la 100 mp) si faina de oase (10-20 kg la 100 mp). Dezavantajul acestor variante este ca in timp acestea sunt spalate de ploi, irigare si trebuie periodic adaugate in sol. Pe o perioada lunga de timp, compostul este cel mai recomandat pentru sol, deoarece acesta regleaza natural si treptat pH-ul.
Cand avem un pH alcalin pe care vrem sa il aducem la un nivel de pH neutru se poate adauga sulf in sol, efectul dureaza cateva luni pentru ca microorganismele sa transforme sulful in acid sulfuric. O solutie mai rapida ar fi sulfatul de aluminiu, acesta actioneaza rapid si eficient, insa daca este folosit in exces reduce cantitatea de fosfor din sol si in timp se acumuleaza cantitati mari de aluminiu. Sulful si sulfatul de aluminiu le puteti achizitiona din magazinele de specialitate.
Pentru a determina valoarea precisa a pH-ului din sol recomand achizitionarea unui pH-metru. Exista si indicatori naturali precum prezenta papadiei (Taraxacum officinalis), a urzicii (Urtica dioica), a macrisului salbatic (Rumex acetosa) care ne arata ca solul este acid, iar cresterea unor plante ca hrenita (Lepidium campestre), scanteiuta (Anagallis arvensis), opaita rosie (Silene dioica) si ciumafaia (Datura stramonium), indica un solul alcalin.
In concluzie, recomandarea mea este sa cunoasteti pentru fiecare planta pH-ul de care are nevoie, sa plantati legume care se preteaza la solul pe care-l aveti, iar daca doriti sa cultivati plante ce necesita un sol diferit de cel de care dispuneti, este esential sa-i reglati pH-ul in functie de nevoile plantei, utilizand solutiile descrise mai sus.
Pentru un sol ecologic si echilibrat din punct de vedere al pH-ului recomandat utilizarea compostului.