Solul

De ce să folosiți perlitul în grădină

De multe ori cand ati achizitionat o planta,o floare in ghiveci, in pamantul acestora ati putut observa granule de culoare alba, acesta fiind perlitul, folosit deseori in horticultura pentru capacitatea de retinere a apei, mentinand umezeala solului.

Perlitul este un produs anorganic granular, 100% ecologic, termoizolant, este neutru si foarte stabil chimic, nedegradabil in timp, eficient la temperaturi obisnuite dar si la cele extreme, de la -200 grade Celsius pana la +850 grade Celsius.

Este obtinut din roca vulcanica perlitica solidificata in apa. Aceasta se concaseaza, macina, se sorteaza pe fractii granulometrice, dupa care este tratata termic in cuptoare speciale la 1000 grade Celsius, temperatura la care se produce fenomenul de expandare, volumul granulelor creste brusc de 5-30 ori, obtinandu-se astfel produsul finit.

Compozitia perlitului este: 74-77%  SiO2,  12-15% Al2O3, 1,1-1,6% Fe2O3 , 1,3-1,7% CaO, 0,1-0,7%  MgO si 5-8% Na2O+K2O.

De ce sa folositi perlitul in gradina ecologica ? 

Perlitul este utilizat in gradina in primul rand pentru capacitatea mare de retinere a apei dar si pentru ca are proprietati de afanare si aerisire a solului. De asemenea, este folosit ca substrat in aquaponie (un sistem 100% ecologic) , dar si in culturile hidroponice, inlocuind cuburile de vata minerala.

Absoarbe pana la 35-40% apa pe care o inmagazineaza datorita structurii granulare cu porozitate ridicata, eliberand-o in sol in functie de necesarul plantei.

Se recomanda pentru plantarea arbustilor, pomilor, florilor, trandafirilor si legumelor, in procent de pana la 30% in amestec cu substratul.

Cand plantez rasadurile, pun aproximativ un pumn de perlit pe fundul gropii , ajutand astfel la o inradacinare mai buna a plantei, iar pe timpul verii, in perioade secetoase, retine apa in sol.

Perlit horticol 100% ecologic, are capacitate mare de retinere a apei

 

3 thoughts on “De ce să folosiți perlitul în grădină

  • Vreau sa-l amestec in compostul din cutia/stratul inaltat. Cutia mea este de 4 m lungime, 0,50 inaltime. Aveti idee cam cit perlit sa amestec cu compostul?
    Din ce am inteles din descriere, inseama ca el ramine acolo, nu se dezintegreaza, retine apa in sol mai bine. Deci ar fi pentru totdeauna acolo. Am inteles corect?
    Multumesc!

    Răspunde
    • Așa cum recomandă producătorul, ponderea perlitului poate să fie până la 30% în substrat. Dacă aveți compost, acesta va juca aproape același rol ca perlitul, va reține apa. În timp, ca orice materie și perlitul își va pierde proprietățile fizico-chimice.

      Răspunde
  • Dupa seceta de vara asta, l-am descoperit si noi. In toamna il incorporam deja in substrat. Mutumim frumos

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.